Επιχειρήσεις: Ξεκινά το μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς

Έτος βίαιης προσαρμογής σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες θα αποτελέσει το 2012 για αρκετούς κλάδους και επιχειρήσεις καθώς οι αλλαγές σε κατώτατο μισθό και μετενέργεια δίνουν την ευκαιρία γρήγορης μείωσης στα κόστη, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της κερδοφορίας.

Πριν στεγνώσει το μελάνι του νόμου για την περικοπή των κατώτερων μισθών κατά 22% (και 32% στους νέους), δεκάδες επιχειρήσεις σήκωσαν το γάντι και ξεκίνησαν νέο γύρο περικοπών στις αμοιβές. Κινούμενες ανεξάρτητα από τις εργοδοτικές ενώσεις, καλούν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν, μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, μείωση μισθού έως και 20%.
Σύμφωνα με

δειγματοληπτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, από τις 14 Φεβρουαρίου σε 45 επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων έγιναν επιχειρησιακές συμβάσεις με μέση περικοπή 20,04%, ενώ 3.231 μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω από 5 εργαζομένους υπέβαλαν στο ΣΕΠΕ καταστάσεις προσωπικού με μισθούς χαμηλότερους κατά 20,63%, κατά μέσο όρο, μέσω ατομικών συμβάσεων. Τα παραπάνω αφορούν περίπου 15.000 εργαζόμενους.

Είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο, η ψήφιση του Ν. 4024, ο οποίος διευκόλυνε ουσιαστικά τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων. Από αυτές που υπογράφηκαν οι περισσότερες προβλέπουν πτώση των καταβαλλόμενων αποδοχών από 10% έως 40% από τα επίπεδα που προέβλεπαν οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης από Θεσσαλία: «Η κυβέρνηση θα είναι εδώ όσο χρειάζεται»

Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε το πρωί σε σύσκεψη με Δημάρχους και Κοινοτάρχες περιοχών που επλήγησαν από …