Carrefour-Μαρινόπουλος: τι καταγγέλουν οι εργαζόμενοι – αμοιβές κάτω από 400 ευρώ τον μήνα

Carrefour – ΜαρινόπουλοςΜειώσεις μισθών 10% και «εξορθολογισμό» των ωρών εργασίας για όλους τους εργαζομένους προωθεί η Carrefour – Μαρινόπουλος, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων. Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, που έχει αναρτηθεί και στον δικτυακό του τόπο (http://www.sesem.gr/), καταγγέλλει την πρόσκληση των εκπροσώπων της εταιρίας για υπογραφή σύμβασης που θα προβλέπει τα ανωτέρω.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η γενίκευση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης αγγίζει έως και το 70% στα καταστήματα Carrefour-Mαρινόπουλος, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων αμείβεται με κάτω από 400 ευρώ τον μήνα.
Προχθές εξάλλου το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου, σε ανοιχτή συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να καταγγείλει ως προκλητική την πρόσκληση προς το Σωματείο των εκπροσώπων της

εταιρίας Carrefour-Μαρινόπουλος να απαντήσουν στις απαιτήσεις της.

Το Σωματείο ζητά αυξήσεις μισθών που θα καλύπτουν τουλάχιστον το επίπεδο του πληθωρισμού για τα έτη 2010, 2011, 2012, μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους, να γίνουν προσλήψεις, να δοθούν εκπτώσεις σε όλους τους εργαζομένους 10% στα τρόφιμα και 20% στα μη τρόφιμα και να προταθεί στην εταιρία σχέδιο σύμβασης που θα περιλαμβάνει τα ανωτέρω. Μια γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι στην Carrefour στην Ελλάδα είχε δώσει ο επικεφαλής του γαλλικού ομίλου στις αρχές Μαρτίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Πηγή: fimes.gr
Μειώνει 10% τους μισθούς ο όμιλος Carrefour – Mαρινόπουλος
Σε μειώσεις μισθών 10% και ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας προτίθεται να προχωρήσει ο όμιλος Carrefour – Μαρινόπουλος για το 2012.Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων ήδη η διοίκηση έχει καλέσει τους εκπροσώπους να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση. Το Σωματείο των εργαζομένων στα Carrefour υποστηρίζει ότι η μερική και ωρομίσθια απασχόληση έχει γενικευτεί στον όμιλο και αγγίζει σήμερα ως και το 70% στα καταστήματα, ενώ η πλειονότητα των εργαζόμενων αμείβεται σήμερα με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα.Την Κυριακή το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου, κατήγγειλε ως προκλητική, την πρόσκληση των εκπροσώπων της εταιρείας. Αντιπρότεινε δε αυξήσεις μισθών που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για τα έτη 2010, 2011, 2012, μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους, προσλήψεις προσωπικού στα καταστήματα, και πολιτική παροχής εκπτώσεων στους εργαζόμενους 10% στα τρόφιμα και 20% στα υπόλοιπα είδη.

Μειώσεις μισθών 10% στην Carrefour

Ντόμινο εξελίξεων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων αναμένεται στον κλάδο των σουπερμάρκετ εντός των προσεχών μηνών, κάτι αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καρφούρ – Μαρινόπουλος και Dia», η διοίκηση της Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοίνωσε μείωση των αμοιβών των εργαζομένων της κατά 10%. Με βάση τα δεδομένα του λιανεμπορίου, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την κατάρρευση των εργατικών αμοιβών στον κλάδο των σουπερμάρκετ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Carrefour – Μαρινόπουλος είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της ελληνικής αγοράς αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες, αν όχι ο μεγαλύτερος – απασχολεί περίπου 13.000 εργαζομένους, εκ των οποίων ίσως και το 70% εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης όπως επισημαίνει το σωματείο. Η μείωση του εργατικού κόστους κατά 10% θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση της εταιρείας να εξοικονομήσει περίπου 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τα οποία και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη μείωση των τιμών.
Η εμπορική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η εταιρεία φάνηκε από τις αρχές του 2012 με ισχυρές μειώσεις τιμών. Αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις άλλες μεγάλες αλυσίδες του κλάδου, που έχουν μικρότερο ποσοστό εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι αμοιβές των εργαζομένων τους είναι ακόμη και υψηλότερες από τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, δηλαδή έχουν υψηλότερο εργατικό κόστος. Οι μειώσεις των αμοιβών στις άλλες αλυσίδες θα προκαλέσουν, όπως είναι φυσικό, εσωτερικές αναστατώσεις και ανησυχία και δεδομένου ότι η επιτυχής πορεία τους έως τώρα σε έναν βαθμό οφείλεται και στις καλές εργασιακές σχέσεις που έχουν, θα βάλει ολόκληρο τον κλάδο σε ενδοσκόπηση, ενώ η ένταση του ανταγωνισμού θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Πάντως στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων επισημαίνει ότι η εταιρεία «θέλει να προχωρήσει άμεσα, σε παραπέρα δραστική μείωση στους μισθούς μας, καταργώντας μία σειρά από βασικά επιδόματα» και καλεί τους εργαζομένους να μην αποδεχθούν τις μειώσεις των μισθών, σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση επιδίδεται και σε μπαράζ απολύσεων, είτε επικαλυμμένων είτε απροκάλυπτων, με μοναδικό στόχο την ελαχιστοποίηση του εργατικού κόστους. Τώρα που ενώ για διαφημιστικούς λόγους η Carrefour λέει ότι απευθύνεται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν διστάζει να θέλει να πετσοκόψει ακόμη και τον μισθό των τριακοσίων ευρώ». Θέμα: Carrefour – Μαρινόπουλος
ΤΑ ΝΕΑ (Δημήτρης Χαροντάκης)
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει αποκτήσει σημαντικό διεθνές κεφάλαιο

Με φρόνηση και αυτοπεποίθηση χτίζουμε γέφυρες φιλίας στην ευρύτερη περιοχή μας για το παρόν και …