Μετρό Θεσσαλονίκης: ακόμη μαζεύουν υδράργυρο από το εργοτάξιο Βενιζέλου, κλειστό μέχρι νεωτέρας!

Συνεργεία της εξειδικευμένης εταιρίας που έχει αναλάβει τη συλλογή του επικίνδυνου, τοξικού μετάλλου βρίσκονται εκεί σε καθημερινή βάση και εξακολουθούν να συλλέγουν το υγρό μέταλλο, το οποίο είναι ανακατεμένο με χώμα, σε βαρέλια, έτσι ώστε να απομακρυνθεί από την περιοχή.Το δυστύχημα είναι ότι μέχρι και αυτήν τη στιγμή κανείς δεν ξέρει σε τι βάθος έχει φτάσει ο υδράργυρος.
 
Το ευτύχημα, πάντως, είναι ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν εργαζόμενοι στο μετρό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από τον υδράργυρο, δείχνουν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία τους. Αυτό ισχύει για τους 237 από τους 260 εργαζομένους οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, καθώς για τους υπόλοιπους 23 δεν έχουν βγει ακόμα τα αποτελέσματα. Ωστόσο, πρώτα εξετάστηκαν τα δείγματα των εργαζομένων που δούλευαν στο σκάμμα με τον υδράργυρο και σε δεύτερη φάση εξετάζονται τα δείγματα αυτών που δούλευαν στα γειτονικά σκάμματα. Ετσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και οι υπόλοιπες εξετάσεις θα είναι «καθαρές».
Από τα μέσα Μαρτίου
Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία με τον υδράργυρο πάει ενάμιση μήνα πίσω. Ειδικότερα, στις 12 του περασμένου Μαρτίου η ανάδοχος κοινοπραξία ενημέρωσε τη διεύθυνση μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ» για πιθανή ύπαρξη υδραργύρου στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου. Αμέσως απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι, το εργοτάξιο σφραγίστηκε και κλήθηκε πιστοποιημένη εταιρία διαχείρισης τοξικών υλικών για αυτοψία, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της απορρύπανσης δε θα εκτελεστεί καμία εργασία στο σκάμμα.
 
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της ποιότητας του αέρα στην περιοχή, με τον οποίο ευτυχώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σωματίδια υδραργύρου στον αέρα.Η εκσκαφή του εδάφους συνεχίζεται χειρωνακτικά από τα μέλη της εταιρίας διαχείρισης τοξικών υλικών, υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου.
 
Στα έξι μέτρα
Ο υδράργυρος είχε βρεθεί, αρχικά, σε βάθος περίπου τεσσεράμισι μέτρων και, πολύ σύντομα, οι ειδικοί τον εντόπισαν ενάμισι μέτρο βαθύτερα, δηλαδή συνολικά έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το τοξικό μέταλλο εξακολουθεί να υπάρχει σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος και, μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο μέχρι πού φτάνει.Σε πρώτη φάση, πιθανολογούνταν ότι ο υδράργυρος που βρέθηκε αποτελούσε κατάλοιπο από εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας της αρχαιότητας. Η σκέψη αυτή εγκαταλείφθηκε γρήγορα, λόγω της ποσότητας του μετάλλου που εξακολουθεί να έρχεται στο φως, η οποία δεν είναι της τάξης των μερικών δεκάδων ή έστω εκατοντάδων γραμμαρίων, αλλά πολύ μεγαλύτερη.
Σήμερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο υδράργυρος να βρέθηκε εκεί, έπειτα από διαρροή αποχετευτικού σωλήνα που περνούσε από την περιοχή.Το εργοτάξιο, πάντως, θα παραμείνει κλειστό, μέχρι να απομακρυνθεί και το τελευταίο γραμμάριο του υδραργύρου, ο οποίος αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μετρό της Θεσσαλονίκης.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση PULSE: Απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Απόψε στο κεντρικό δελτίο με τη Σία Κοσιώνη στις 19.50 Η μεγάλη δημοσκόπηση της PULSE …