300 απολύσεις την εβδομάδα καταγράφηκαν στη Δυτική Ελλάδα μόνο τις τελευταίες 20 ημέρες

Το τελευταίο 20ημερο σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το ERGASIANEWS, από emails καταγγελιών επισκεπτών, καταγραφές σε συνδικάτα και επιθεωρήσεις εργασίας, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 απολύσεις και εξαναγκαστικές παραιτήσεις - εθελούσιες εξόδοι, ανά εβδομάδα, στη Δυτική Ελλάδα.

Το ασταθές πολιτικό σκηνικό, η ακυβερνησία και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, έχει μετατρέψει την αγορά εργασίας σε "ζούγκλα", με τους εργοδότες να ξεσαλώνουν και να βρίσκουν την ευκαιρία να απολύσουν ή να εξαναγκάσουν σε παραίτηση δεκάδες συνάδελφούς μας.
Χαρακτηριστικές είναι εκείνες οι περιπτώσεις εξαναγκασμού σε παραίτηση, με τη μέθοδο της σταδιακής αύξησης των ωρών εργασίας, της επιβολής αυστηρών πειθαρχικών κανονισμών εργασίας,  με ταυτόχρονη "αδυναμία" εξόφλησης των αποδοχών και μονομερών περικοπών, οι οποίες τις περισσότερες περιπτώσεις είναι παράνομες και αυθαίρετες. Ο-η εργαζόμενος-η, σε μια τέτοια περίπτωση, εξαθλιώνεται οικονομικά και ψυχολογικά και οδηγείται σε παραίτηση για να "γλυτώσει" ακόμα και τις βενζίνες που πληρώνει για τα "πήγαινε έλα" στην εργασία.
Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν ορισμένοι εργοδότες είναι η απειλή "κλεισίματος" της επιχείρησης ή η προσφυγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Αφού πρώτα έχουν "φεσώσει" τους εργαζόμενους με 2-6 μηνιάτικα, διαρρέουν μέσω τρίτων ότι η επιχείρηση κλείνει ή μπαίνει στο άρθιρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τονίζοντας παράλληλα τον "κίνδυνο" οι εργαζόμενοι να χάσουν ή να υποστούν "κούρεμα" στις οφειλόμενες αποδοχές τους και μετά προτείνουν στους εργαζόμενους να παραιτηθούν λαμβάνοντας μόνο τα μηνιάτικα που τους οφείλουν. Με την μέθοδο αυτή οι εργοδότες απαλάσσονται από την καταβολή αποζημίωσης, αφού οι εργαζόμενοι τυπικά παραιτούνται, ενώ τις περισσότερες φορές ο εργοδότης αντικαθιστά τον παλαιό εργαζόμενο με κάποιον νέο, κάτω των 25 ετών, που αμείβεται με μισθούς πείνας και εργάζεται (αδιαμαρτύρητα) εξαντλητικά ωράρια εργασίας.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θεμιστοκλέους: Πρέπει να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ

«Θα κινηθούμε σε τρεις άξονες» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας  «Πρέπει να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε …