Κόντρα για συμβάσεις, όρους εργασίας σε ξενοδοχεία, επισιτισμό

Καταγγελίες για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον χώρο των ξενοδοχείων και του επισιτισμού διατύπωσαν χθες οι εκπρόσωποι στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων με αφορμή την πανελλαδική απεργία του κλάδου. Αναφερόμενοι στις επιχειρήσεις επισιτισμού, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκαναν χθες λόγο για «πραγματική ζούγκλα» και ανέφεραν ως παράδειγμα επιχείρηση που λειτουργεί στη Λάρισα ως καφετέρια και εστιατόριο, η οποία πρότεινε στους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε πλασματική πολιτογράφηση στη Βουλγαρία για να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης της γειτονικής χώρας. Τα σωματεία των εργαζομένων κάνουν λόγο για πλήρη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα μετά την εξομοίωση του καθεστώτος του εποχικού εργαζόμενου με εκείνη του ανειδίκευτου.
Kαταγγελιες. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν πλασματική μετατροπή των όρων της ατομικής σύμβασης σε απασχόληση λίγων ωρών, αθέμιτο ανταγωνισμό από χιλιάδες ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης που προσλαμβάνονται με συμβάσεις μαθητείας και αμοιβές 300 έως 400 ευρώ και κάθε είδους υπεξαίρεση αποδοχών. Ακόμη, ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται ότι προσλαμβάνει στους κλάδους αυτούς η ανασφάλιστη εργασία που φθάνει το 60% του συνόλου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως στη Χίο και τη Ρόδο επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εκπαιδευόμενους στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που λαμβάνουν μόνο την αμοιβή του ΟΑΕΔ. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν επίσης ότι στην Αθήνα, όπου πρόσφατα έκλεισαν 21 ξενοδοχειακές μονάδες, αυξάνονται δραματικά οι απολύσεις, ενώ τα περισσότερα ξενοδοχεία της Ρόδου (95%) έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους από τον περασμένο Απρίλιο. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό καλούνται αύριο να λάβουν μέρος σε 24ωρη πανελλαδική απεργία διεκδικώντας την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …