Ποιοι χάνουν και πόσο από το νέο καθεστώς αποζημιώσεων

Χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με αποδοχές από 2.000 έως και 10.000 ευρώ και προϋπηρεσία πάνω από 16 χρόνια, επηρεάζονται από το νέο σύστημα υπολογισμού των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο «Ελεύθερος Τύπος» επιπτώσεις θα έχουν και όσοι είναι κάτω από τα 2.000 ευρώ, αν τύχει και χάσουν τις δουλειές τους στο μέλλον, καθώς θα λάβουν αποζημίωση μόνο για τα χρόνια υπηρεσίας που συμπληρώνουν με την ψήφιση των μέτρων! Η υπηρεσία που θα παρασχεθεί για τα

επόμενα δεν θα αποζημιωθεί!

Από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» φαίνεται ότι η πλειονότητα των εργαζομένων προστατεύονται ως προς τον κίνδυνο να λάβουν και μειωμένη αποζημίωση αν απολυθούν, καθώς έχουν αποδοχές κάτω από το πλαφόν των 2.000 ευρώ. Από την άλλη όμως δεν είναι και λίγοι οι περίπου 300.000 μισθωτοί –και κυρίως οι προερχόμενοι από ΔΕΚΟ και τράπεζες- οι οποίοι είναι στον πυρήνα της νέας ρύθμισης και μπορεί να χάσουν -στην απευκταία περίπτωση που απολυθούν- μέχρι και 8 μισθούς σε σχέση με τις αποζημιώσεις που θα έπαιρναν αν δεν έμπαινε το πλαφόν!

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τα οποία προέρχονται από τη στατιστική καταγραφή που ανά μήνα πραγματοποιεί το ΙΚΑ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα:

• Σε σύνολο 1.495.000 μισθωτών που πληρώνουν εισφορές, το 83,8% δηλαδή 1.252.810 εργαζόμενοι, είναι με αποδοχές μέχρι 2.000 ευρώ.

• Από το υπόλοιπο 16,2% δηλαδή 240.000 εργαζόμενοι είναι στη «διακεκαυμένη ζώνη» του νέου συστήματος με αποδοχές από 2.050 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ και άνω. Η κατηγορία αυτή θα επηρεαστεί από ενδεχόμενες απολύσεις καθώς ο χρόνος υπηρεσίας από το 17ο έτος και μετά θα αποζημιωθεί όχι με το συμβατικό μισθό, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ όπως προβλέπει η συμβιβαστική πρότασης κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά.

Από κει και πέρα όμως υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν εισφορές στα ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και οι οποίοι δεν καταγράφονται στα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η νέα νομοθετική ρύθμιση για τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αποζημιώσεις, θα είναι έτοιμη μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα περιληφθεί στο συνολικό πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ που, μαζί με το νέο Μνημόνιο, θα προωθηθούν για ψήφιση στη βουλή με τη μορφή ενός και μόνο άρθρου.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Jumbo: Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις

Αύξηση στις πωλήσεις και στα καθαρά κέρδη που έφτασαν τα 303 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η …