Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Παραβιάζει διεθνείς συνθήκες το Μνημόνιο

Απόφαση - κόλαφο για όλες σχεδόν τις διατάξεις των τριών Μνημονίων, με τις οποίες περικόπτονται βάναυσα οι μισθοί, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και γενικότερα όλες οι θεσμικές (και συνταγματικές) κατακτήσεις των εργαζομένων και οδηγούνται σε απόλυση μέσω εφεδρείας χιλιάδες εργαζόμενοι, αποτελεί η απόφαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ζητώντας την άμεση αναθεώρησή τους.

Παράνομα ένα προς ένα όλα τα μνημονιακά μέτρα, ζητείται η αναθεώρησή τους * Οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας θα έχουν επιπτώσεις στην επιβίωση των εργαζομένων
Η απόφαση που ελήφθη από το ανώτατο ελεγκτικό όργανο της ΔΟΕ, την τριμερή Επιτροπή Συνδικαλιστικής Ελευθερίας, διαπιστώνει πολλαπλές και εκτεταμένες παραβιάσεις (των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας) στην προστασία συλλογικής αυτονομίας, του απαραβίαστου των όρων των ΣΣΕ και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης ζητεί άμεσο διάλογο για αναθεώρηση των μνημονιακών μέτρων και κύρίως όσον αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (-22% και -32% για τους νέους) αλλά και των δρομολογημένων απολύσεων μέσω εφεδρείας, τονίζοντας την κρισιμότητα των επιπτώσεων που θα έχουν στη διαβίωση των εργαζομένων"!
Με την απόφαση αυτή "θα ενταθεί και ο νομικός αγώνας κατά των μνημονιακών μέτρων", σημειώνει η ΓΣΕΕ και καλεί το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης να αξιοποιήσει το διεθνές αυτό νομολογιακό δεδομένο, να αναγνωρίσει την παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και των θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και

να ακυρώσει τα μέτρα που θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Αναλυτικά, η Επιτροπή της ΔΟΕ που εξέτασε όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν -από το 2010 και εντεύθεν- σε βάρος των εργαζομένων με τα Μνημόνια στη χώρα μας, ζητεί την άμεση  αναθεώρηση των μέτρων, διαπιστώνοντας:
Συμβάσεις - Μισθοί
 * Επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες παρεμβάσεις του κράτους στο νόμο των ΣΣΕ (Ν.1876 του 1990)  που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων και απογυμνώνουν τους εργαζόμενους από τα θεμελιώδη συλλογικά δικαιώματα.
* Οι διαδοχικές σκληρές και μόνιμες μειώσεις μισθών, μονομερώς από το κράτος σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έγιναν κατά παράβαση των όρων των ΣΣΕ που ήταν σε ισχύ. Οι περιορισμοί αυτοί δεν μπορούν να είναι μόνιμοι και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να φθάνουν τα 3 χρόνια αφού πρώτα εξαντήθηκαν οι προσπάθειες άρσης τους. Ειδικότερα δεν μπορεί να γίνει δεκτή για περισσότερο από ένα χρόνο η μείωση των μισθών για τους νέους κάτω των 25 ετών, που ελήφθη με τη δικαιολογία της δήθεν μείωσης της μακροχρόνιας ανεργίας.
* Η παρεμπόδιση επέκτασης, και μάλιστα με νομοθετική παρέμβαση, της ισχύος των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων, δεν γίνεται αποδεκτή. Επιπλέον η συστηματική και αποκλειστική προώθηση των επιχειρησιακών ΣΣΕ και της θέσπισης δυσμενέστερων όρων εργασίας οδηγούν σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση τον μηχανισμό συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας 87 και 98.
* Οι διαπραγματεύσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο από τις "ενώσεις προσώπων" δεν πληρούν τις απαιτούμενες εγγυήσεις ανεξαρτησίας.
* Η παρέμβαση με νόμο και ο περιορισμός της Διαιτησίας στον καθορισμό του κατώτατου μισθού στερεί τη δυνατότητα διαμόρφωσης ελεύθερα γνώμης από τον ανεξάρτητο διαιτητή.
Απολύσεις - Εφεδρεία.
 * Το μέτρο της εφεδρείας και γενικά κάθε μέτρο επιβολής μαζικών απολύσεων-αποχωρήσεων από το κράτος του προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αντίστοιχων χώρων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι το κράτος όφειλε να προβεί σε εξαντλητικό διάλογο μαζί τους με σκοπό να σχεδιάσει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων αυτών.
* Τέλος, όπως αναφέρεται, το κλείσιμο του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εργοδότες και εργαζόμενους έχει σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και σε αυτή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, καθώς ο τελευταίος πρέπει να είναι ανεξάρτητος από το κράτος.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …