Επεισοδιακή ήταν η γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Εργαζόμενοι εισέβαλαν στην αίθουσα της συνέλευσης ζητώντας να υπογραφεί η νέα διετής επιχειρησιακή σύμβαση

30 Νοε 2012 - 12:10
Επεισοδιακή ήταν η γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Εργαζόμενοι εισέβαλαν στην αίθουσα της συνέλευσης ζητώντας να υπογραφεί η νέα διετής επιχειρησιακή σύμβαση
 
Picture 0 for Εισβολή εργαζομένων στη συνέλευση της ΕΒΖ

της Άννης Καρολίδου
Επεισοδιακή ήταν η γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η συνέλευση εισέβαλαν λίγο πριν τις 12 εργαζόμενοι της εταιρείας, ζητώντας να διακοπεί η συνεδρίαση. Αιτία για την εισβολή αποτέλεσε το ζήτημα της υπογραφής νέας επιχειρησιακής σύμβασης μεταξύ της διοίκησης της ΕΒΖ και των εργαζομένων. Όπως έγινε γνωστό, οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε νέα διετή επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία θα υπογραφόταν σήμερα πριν τη γενική συνέλευση. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΒΖ παρουσίασε ένα σχέδιο της σύμβασης παραπέμποντας τις υπογραφές στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.

Ενώπιον των μετόχων, που ήταν παρόντες στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Βαρκάκης δήλωσε ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν τιμά τα όσα συμφώνησε μαζί τους και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν νομιμοποιούν τις πράξεις της διοίκησης για την προηγούμενη χρονιά.
Η ένταση που επικρατούσε στο χώρο ήταν διάχυτη. Ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Γερούκης ζήτησε να συνεχιστεί η συνέλευση, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα παρουσίας και κατηγόρησε τους εργαζόμενους για θέατρο. Τελικά, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και υπό την πίεση των εργαζομένων ο κ.Γερούκης, όπως και ο δ/νων σύμβουλος κ. Χαραλάμπους, υπέγραψαν μία δεσμευτική δήλωση ότι το κείμενο της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης θα το υποβάλλουν, αυτούσιο, προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας και θα υποστηρίξουν την έγκρισή του .
Η συνέλευση ολοκληρώθηκε μετά από λίγη ώρα, αλλά ακολούθησε συζήτηση μεταξύ διοίκησης και μετόχων. Ωστόσο, πέραν της απρόοπτης διακοπής που τράβηξε την προσοχή των παρισταμένων μετόχων, έγιναν και οι παρακάτω σημαντικές ανακοινώσεις που άμεσα ή έμμεσα αφορούν το μέλλον της ΕΒΖ στο πλαίσιο και του εξελισσόμενου διεθνούς διαγωνισμού για το 82,33% που ανήκει στην υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ. Το data room άνοιξε, με πρώτη τη βουλγαρική Litex. Τη Δευτέρα, στην Αθήνα, θα έρθουν στελέχη της πολωνικής Polski Cukier, για να αντλήσουν στοιχεία, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται στελέχη της γαλλικής Cristal Union. Αλλά και οι υπόλοιποι από τους εννέα αρχικά ενδιαφερόμενους τηλεφωνούν στο ειδικό εκκαθαριστή, για να κλείσουν ημερομηνίες για το data room.
Ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ.Γερούκης εκτίμησε ότι η περίοδος άντλησης στοιχείων από το data room, θα κλείσει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ βλέπει το διαγωνισμό να ολοκληρώνεται περί το τέλος Ιανουαρίου 2013, αν και δεν αποκλείει να ζητηθεί από την εκκαθαριστή, οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλον δεσμευτικές προτάσεις μέχρι το τέλος του 2012. Στη συνέλευση αναλύθηκαν όλα τα κόστη που επιβάρυναν την χρήση 2011-2012, η οποία θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερη κέρδη για μητρική και όμιλο, ενώ προβλέφθηκε ότι η τρέχουσα χρήση θα κλείσει τον Ιούνιο του 2013 με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε η ΕΒΖ μόλις προχθές ανακοίνωσε τα βελτιωμένα στοιχεία του α’ τριμήνου της τρέχουσας ζαχαρικής χρήσης.
Στα θετικά, στα ατού της ΕΒΖ εν όψει πώλησης, είναι το γεγονός ότι οι δύο θυγατρικές της Σερβίας, περνάνε στο ακέραιο κάτω από την ελληνική βιομηχανία, μετά από πώληση των μικρών μεριδίων που είχε το σερβικό κράτος και οι μικρομέτοχοι των εταιρειών.
Η συμφωνία ΕΒΖ και εργαζομένων
Το σχέδιο της νέας συλλογικής σύμβασης, θα έχει χρόνο διαρκείας από 1/1/2013 μέχρι 31/12/2014, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη χρόνο εφόσον συμφωνήσουν εργοδότης και εργαζόμενοι. Προβλέπει διατήρηση των θέσεων εργασίας που υπάρχουν σήμερα, διατήρηση των βασικών μισθών των εργαζομένων στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2009. Τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ακέραιο. Βεβαίως, εάν και εφόσον η ΕΒΖ πωληθεί, οι εργαζόμενοι θα μιλάνε με τη νέα διοίκηση και ό,τι αυτή αποφασίσει να κάνει σε σχέση με την παραγωγική και άλλη δραστηριότητα της εταιρείας.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 20.4.2024

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο …