Εργαζόμενοι στις ΑΠΕ: θα είμαστε τα “πρώτα θύματα” των πολιτικών του ΥΠΕΚΑ

Εργαζόμενοι στις ΑΠΕ: θα είμαστε τα “πρώτα θύματα” των πολιτικών του ΥΠΕΚΑ
Ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο τις ΑΠΕ εξέδωσαν οι εργαζόμενοι σε εταιρείες καθαρής ενέργειας. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για “πολιτική αποδόμησης” των ΑΠΕ και επισημαίνουν πως αυτοί θα είναι “τα πρώτα θύματα” των επιλογών του ΥΠΕΚΑ.
Ζητούν, τέλος, την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς προκειμένου να ορθοποδήσουν οι ΑΠΕ.
Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι στις ΑΠΕ ανακοίνωσαν τα κάτωθι:
“Ο τομέας των ΑΠΕ από ελπιδοφόρο μοχλό ανάπτυξης στα κατά καιρούς πολιτικά ευχολόγια έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες στο χώρο που παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο « Σταματώντας οριστικά την ανάπτυξη που ποτέ δεν ήρθε».

Η πολιτική αποδόμησης των ΑΠΕ για όλες τις τεχνολογίες και κλίμακες υλοποιείται σταδιακά από το καλοκαίρι του 2012. Τον Αύγουστο οι πρώτες ρυθμίσεις ταφόπλακα για φωτοβολταϊκά, το Νοέμβριο η καταστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης με την έκτακτη εισφορά σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και τώρα το απαράδεκτο υπό διαβούλευση Σ/Ν για τον τομέα ΑΠΕ. Με αυτό το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί σε καιρό χρηματοπιστωτικής ασφυξίας να αντιμετωπίσει αδυναμίες της αγοράς με πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και ρίσκα για τους επενδυτές.
Ταυτόχρονα αναστέλλει την ανάπτυξη και των μικρών ανεμογεννητριών πριν ακόμα αυτή υπάρξει και καθυστερεί την απόδοση του ανταποδοτικού τέλους, που παρακρατείται από τις ΑΠΕ, στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Το επιστέγασμα, που ήδη έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ, θα είναι η κατάργηση του συστήματος εγγυημένων τιμών (FIT) και η επίσημη μείωση των στόχων ΑΠΕ για το 2020.
Το σύνθημα για επιστροφή στο κάρβουνο δόθηκε. Τα πρώτα θύματα αυτής της παρανοϊκής πολιτικής θα είμαστε εμείς οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στις εταιρείες ΑΠΕ, αλλά δε θα είμαστε παρά οι πρώτες απώλειες, καθώς θα ακολουθήσουν:
- Η εθνική οικονομία και οι επενδύσεις που σύντομα θα αποτελούν μακρινό παρελθόν
- Το κόστος μη επίτευξης των στόχων που θα γεννήσει κι άλλη ύφεση
- Ο πολίτης και το περιβάλλον που θα πληγούν από την αλόγιστη επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα
- Οι εν δυνάμει θέσεις εργασίας σε ένα τομέα που ακρωτηριάστηκε πριν καν αναπτυχθεί
ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Άμεση απόσυρση του Σ/Ν
- Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στα έργα ΑΠΕ
- Διατήρηση και αύξηση των στόχων ΑΠΕ για το 2020
- Ενίσχυση και άρση των στρεβλώσεων του μηχανισμού στήριξης ΑΠΕ. Να σταματήσει η υφαρπαγή των χρημάτων, που πληρώνουμε ως καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ), από τα ορυκτά καύσιμα! Αυτό είναι επαρκές για την καλυφθεί το έλλειμμα του Λογαριασμού ΑΠΕ, ώστε να πάψουν οι καθυστερήσεις πληρωμών που εξοντώνουν τους παραγωγούς ΑΠΕ.
- Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης.
- Κίνητρα για ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού ΑΠΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας
Σας καλούμε να αποτρέψουμε όλοι μαζί την μετατροπή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Άστοχες Πολιτικές Επιλογές.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …