Συγκρούσεις εργαζομένων της Iberia και αστυνομίας και μέσα σε αεροδρόμια

Απεργοί εργαζόμενοι της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Iberia συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης χθες, Δευτέρα, πρώτη ημέρα της εβδομαδιαίας απεργίας, λόγω των περικοπών πάνω από 3.800 θέσεων εργασίας, που αναμένεται να γίνουν στην εταιρεία. Εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το Barajas, κομβικό σημείο της Iberia, καθώς και στον τερματικό σταθμό 4 του αεροδρομίου, όπου διεξήχθη καθιστική διαμαρτυρία με φωνές και σφυρίγματα.

Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία χτύπησε ορισμένους απεργούς με κλομπ έξω από τον τερματικό σταθμό, ενώ τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Περισσότερες από 80 πτήσεις της Iberia ακυρώθηκαν χθες, καθώς οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις απεργίες, οι οποίες αναμένεται να κοστίσουν στην αεροπορική εταιρεία και την εθνική οικονομία της χώρας εκατομμύρια ευρώ, λόγω της απώλειας εργασιών για τις επιχειρήσεις.

Το προσωπικό -συμπεριλαμβανομένων των χειριστών αποσκευών και των αεροσυνοδών- θα προχωρήσει σε τρεις πενθήμερες απεργίες το Φεβρουάριο και το Μάρτιομ ως διαμαρτυρία στα σχέδια της διοίκησης για τις περικοπές θέσεων εργασίας και τις μειώσεις των μισθών. Περίπου το 10% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και το ήμισυ των εγχώριων πτήσεων δε θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα.

Τα εργατικά συνδικάτα ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις το πρωί με μια πορεία 8 χλμ. γύρω από το Barajas, αναφέροντας σε δημοσιογράφους οτι η εταιρεία βρισκόταν υπό απειλή, όπως και το μέλλον του αεροδρομίου. Παρά το γεγονός ότι το βασικό προσωπικό τελούσε τα καθήκοντά του και η αεροπορική εταιρεία είχε προγραμματίσει είτε εκ νέου πτήσεις για τους περισσότερους επιβάτες ή να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, μερικοί δεν εξυπηρετήθηκαν. Ουρές σχηματίστηκαν, καθώς το προσωπικό απομακρύνθηκε από τα check-in desks, ενώ συνδικαλιστές φώναζαν στο αεροδρόμιο.

Η απεργία στις 18 με 22 Φεβρουαρίου συμπίπτει με τις σχολικές διακοπές στη Βρετανία, τη μεγαλύτερη πηγή τουρισμού για την Ισπανία.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της ισπανικής οικονομικής παραγωγής και είναι ένας από τους λίγους τομείς ανάπτυξης της χώρας που βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση και ώθησε τον δείκτη ανεργίας πάνω από 26%.

Η Iberia, η οποία συγχωνεύθηκε με την κερδοφόρα British Airways το 2011 για να σχηματίσουν την International Airlines Group, ανακοίνωσε ζημίες ύψους 262 εκατ. ευρώ (349.780.000 δολ.) κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012.

Εν αναμονή της απεργίας, η Iberia ακύρωσε 415 πτήσεις από Δευτέρα έως και Παρασκευή (18-22 Φεβρουαρίου) και οι 1.200 πτήσεις που εκτελούνται από διάφορες αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να διακοπούν, γιατί μερικοί εργαζόμενοι της Iberia χειρίζονται τις αποσκευές και για άλλες αεροπορικές εταιρείες, σε αεροδρόμια σε όλη την Ισπανία. Περίπου 70.000 επιβάτες θα επηρεαστούν. Περίπου 86% αυτών έχουν οδηγηθεί σε διαφορετικές πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που λειτουργούν με άλλες αεροπορικές εταιρείες, ενώ το 14% έχει ζητήσει επιστροφή των ναύλων του.

Η αεροπορική εταιρεία λέει ότι η αναδιάρθρωση είναι ζωτικής σημασίας για να επιστρέψει στην κερδοφορία, ενώ τα συνδικάτα λένε ότι η διοίκηση της IAG υποβιβάζει τις αμοιβές και τα οφέλη στην Ισπανία μέσω της νέας χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Iberia Express.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …