Ο «μπάσταρδος» οίκος αξιολόγησης που βοηθά τους εργαζόμενους στην Ιταλία

Ονομάζεται «Bastard and Poor'$» κι άρχισε να λειτουργεί χθες, μέσω διαδικτύου: είναι ο πρώτος «οίκος αξιολόγησης» των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ιταλία και φιλοδοξεί να γίνει η «φωνή» των εργαζομένων.
Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, «πρόκειται για πρωτοβουλία μιας ομάδας εργαζομένων που θέλει να υπογραμμίσει ότι «είναι σημαντικότερη η προστασία των συνθηκών εργασίας από ό,τι οι διάφορες κρίσεις των ιδιωτικών οίκων αξιολόγησης».
Ο «οίκος» Bastard and Poor'$ (το όνομα προέρχεται από μια αλλοίωση της ονομασίας του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, με την αντικατάσταση της λέξης ''standard'' από το ''bastard'' που σημαίνει "μπάσταρδος") διαθέτει ιστοσελίδα, την bastardandpoors.com, στην οποία εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι καλούνται να παραθέσουν - ανώνυμα- τις προσωπικές τους μαρτυρίες. Όσοι εργάζονται μπορούν - εάν το επιθυμούν - να αξιολογήσουν την συμπεριφορά του εργοδότη τους.

Η βαθμολόγηση ξεκινά από το Α και φτάνει ως το F, υιοθετώντας μια κλίμακα παρόμοια με αυτή των οίκων αξιολόγησης που τόσο επηρέασαν την διεθνή οικονομική πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, οι χρήστες του ιστότοπου καλούνται να παραθέσουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες σχετικά με τα ωράρια εργασίας, τις συνθήκες απασχόλησης, την τήρηση των προβλεπόμενων αδειών, κ.ά. θέματα.
Οι δημιουργοί του Bastard and Poor'$ ευελπιστούν πως οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια τυχόν «αρνητική αξιολόγηση» και ενδεχομένως θα σεβασθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων τους.
Ανάμεσα στις πρώτες μαρτυρίες ξεχωρίζει το γεγονός ότι σε πολλές επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να κάνουν τα προβλεπόμενα διαλείμματα τους διότι πως «βλάπτουν την παραγωγικότητα» σε σημαντικό βαθμό.
«Το όριο ανάμεσα στην απασχόληση και την εκμετάλλευση, στην φάση που περνάμε, είναι όλο και πιο δυσδιάκριτο. Το διαδίκτυο παρέχει, τουλάχιστον μια έμμεση προστασία», σχολίασε η ιταλική τηλεόραση.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μυτιλήνη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εφαρμογή της έκδοσης της visa express ενώ διαπίστωσε την …