Γιατί οι καπνιστές εργαζόμενοι στοιχίζουν περισσότερα χρήματα στα αφεντικά

Μια ανατρεπτική έρευνα, η οποία στοχοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους που έχουν την «κακή» συνήθεια του καπνίσματος, παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, καταγράφοντας ότι οι καπνιστές κοστίζουν περισσότερο στους εργοδότες τους.
Ενας καπνιστής στοιχίζει κατά μέσον όρο περίπου 6.000 δολάρια (4.600 ευρώ) περισσότερα σε ετήσια βάση στον εργοδότη του σε σύγκριση με τον μη καπνιστή, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που θα δοθεί στην δημοσιότητα αύριο Τρίτη.
Τα κόστη κυμαίνονται ανάμεσα στα 2.885 δολάρια (2.200 ευρώ) επιπλέον και στα 10.125 δολάρια (7.730 ευρώ) ανάλογα με τον τομέα της δραστηριότητας της επιχείρησης και

των καθηκόντων που αναλογούν στη θέση εργασίας, σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Οχάιο σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αποδίδεται στα διαλείμματα για τσιγάρο, που αντιπροσωπεύουν διαφυγόντα έσοδα ύψους 3.077 δολαρίων (2.530 ευρώ) ανά εργαζόμενο κατ' έτος, ενώ οι παρατεταμένες απουσίες των καπνιστών από τις θέσεις τους εκτιμάται ότι στοιχίζουν 517 δολάρια (395 ευρώ) και οι ωσεί παρόντες (ο εργαζόμενος είναι στη θέση του, αλλά η παραγωγικότητά του είναι ιδιαίτερα μειωμένη λόγω του ότι δεν ικανοποιεί τον εθισμό του στη νικοτίνη) στοιχίζουν στις επιχειρήσεις 462 δολάρια (353 ευρώ).
Τα επιπρόσθετα κόστη λόγω των συνεπακόλουθων δαπανών υγείας, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αυτασφαλίζονται, ανέρχονται σε 2.056 δολάρια (1.570 ευρώ).
Παρότι οι εργοδότες κερδίζουν από τους καπνιστές και σε επίπεδο συντάξεων (καθώς πεθαίνει νεότερος, ο καπνιστής στοιχίζει 296 δολάρια λιγότερο κατ' έτος από τον μη καπνιστή), ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις ανέρχεται εν τέλει στα 5.816 δολάρια (4.445 ευρώ) κατ' έτος.
«Οι εργαζόμενοι οι οποίοι καπνίζουν επιβάλλουν σημαντικά πρόσθετα κόστη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ,, υποστηρίζει η ομάδα των ερευνητών, η οποία προσθέτει ότι εκπόνησε την μελέτη για να συμβάλλει «να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική έναντι του καπνού».
Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις ήδη έχουν λάβει μέτρα σε βάρος όσων εργαζομένων καπνίζουν, επιβάλλοντάς τους πρόσθετες εισφορές υγείας. Άλλες πολύ απλά αρνούνται να προσλάβουν καπνιστές ή να διατηρήσουν στις θέσεις τους εργαζόμενους που δεν έπαψαν να καπνίζουν έπειτα από μια ορισμένη περίοδο.
Την μελέτη δημοσιεύει η επιθεώρηση Tobacco Control, η οποία ανήκει στον όμιλο British Medical Journal (BMJ).
Σήμερα οι καπνιστές υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ενήλικου πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στις συνέπειες για την υγεία λόγω της κατανάλωσης προϊόντων καπνού υπολογίζεται ότι οφείλονται 443.000 θάνατοι στη χώρα αυτή κατ' έτος.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυτές οι χώρες δίνουν τα πιο ψηλά μπόνους στους χρυσούς ολυμπιονίκες

Η ικανοποίηση, η δόξα και η φήμη που προσφέρει η κατάκτησης ενός χρυσού μεταλλίου στους …