Ανησυχία για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το σωματείο εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με αφορμή την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, περί κλεισίματος του Μεγάρου υπό το βάρος της μη εξυπηρέτησης των δανειακών του υποχρεώσεων, αλλά και δημοσιεύματα, που το φέρουν να δίδεται εξ ολοκλήρου για διαχείριση στο υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως να περνάει στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Στην ανακοίνωσή του το σωματείο επικαλείται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το Μέγαρο Μουσικής δεν ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κι επομένως δεν μπορεί και να εκποιηθεί.

«Το Μέγαρο ανήκει σε όλους τους Έλληνες» αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ζητούν «μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση» και καλούν «όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να σταθούν στο πλευρό του Μεγάρου και του Πολιτισμού, του μόνου αγαθού που μας στηρίζει σε περιόδους κρίσης».
Σημειώνεται πως ο πυρήνας των προβλημάτων του Μεγάρου είναι η εξυπηρέτηση των δύο δανείων, που είχε συνάψει, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων (το πρώτο ύψους 150 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 95 εκατ. ευρώ). Και τα δύο δάνεια είχαν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η αδυναμία του οργανισμού να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες οδήγησε σε παρακράτηση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης ύψους 4 εκατ. ευρώ, καθώς και στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ΟΜΜΑ, με αποτέλεσμα το Μέγαρο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι σε τρίτους (καλλιτέχνες, συνεργάτες κ.λπ.). Οι δε εργαζόμενοι τους τελευταίους δύο μήνες πληρώνονται με «έναντι».
«Η εσφαλμένη σύνδεση του λειτουργικού κόστους του Μεγάρου με τα δάνεια για την ανέγερση του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου έχουν ως αποτέλεσμα το Μέγαρο να αντιμετωπίζεται σαν ένας κακόπιστος οφειλέτης, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού τα δάνεια αυτά βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο-εγγυητή» αναφέρουν επιπλέον, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …