Ποινική έρευνα για την απάτη ολκής εις βάρος Κύπριων ανέργων

Εγκλωβισμένοι στη Γαλλία παραμένουν 42 Κύπριοι άνεργοι, θύματα απάτης εργοδότησης. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικός αγώνας για επαπανατρισμό τους και ήδη σήμερα επιστρέφουν 31 εργαζόμενοι. Η Αστυνομία εντατικοποιεί τις έρευνες για εντοπισμό του ιδιοκτήτη του γραφείου που εξαπάτησε εκατοντάδες ανέργους.


 
Του Μάριου Αδάμου
 
Αρχισε η επιστροφή των Κυπρίων ανέργων, οι οποίοι είχαν βρεθεί εγκλωβισμένοι στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, όπου ταξίδεψαν πιστεύοντας σε υποσχέσεις για εξασφάλιση εργασίας, ανύπαρκτου, όπως τελικά αποδείχθηκε, γραφείου εργοδότησης.
 
Τριάντα-ένας εργαζόμενοι μετέβησαν το μεσημέρι οδικώς στο Παρίσι και από εκεί νωρίς το απόγευμα αναχώρησαν για την Κύπρο με διάφορες πτήσεις. 
 
Οι συνολικά εβδομήντα-τρεις Κύπριοι ταξίδεψαν στις πέντε Σεπτεμβρίου, δήθεν για να εργαστούν σε εργοτάξια οικοδομών στη βόρεια Γαλλία. 
 
Οταν έφθασαν στην πόλη Λιλ, όπως ανέφερε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο οικοδόμος Χρηστάκης Χρήστου, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι δεν υπήρχε ούτε εργοδότης ούτε εξασφαλισμένη εργασία. 
 
Σύμφωνα με τον
προϊστάμενο του Τμήματος Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Σταύρο Αυγουστίδη, μετά την ενημέρωση για την υπόθεση, από τους ίδιους τους άνεργους και συγγενείς τους, το Υπουργείο Εξωτερικών άρχισε τις προσπάθειες για επαναπατρισμό τους και η Πρόξενος της Κύπρου στο Παρίσι έσπευσε στην πόλη Λιλ. 
 
Η Αστυνομία, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ανδρέα Αγγελίδη, βρίσκεται, την ίδια ώρα, σε πλήρη κινητοποίηση, αφού ο Ελλαδίτης, φερόμενος ως ιδιοκτήτης του γραφείου-φάντασμα, φαίνεται να εξαπάτησε μεγάλο αριθμό ανέργων, ενώ παραμένει άφαντος. 
 
Σήμερα ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει και δεύτερο γκρουπ για τη Γαλλία, αποτελούμενο από Κύπριους εργαζόμενους, και αυτό τελικά ακυρώθηκε. 
 
Την πρώτη Οκτωβρίου ακόμη μια ομάδα εβδομήντα εργαζομένων θα αναχωρούσε για τον ίδιο προορισμό με την ελπίδα εξεύρεσης εργασίας. 
 
Ο κάθε εργαζόμενος πλήρωσε ως προκαταβολή στον εξαφανισμένο Ελλαδίτη το ποσό των 650 ευρώ. 
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω Ελλαδίτης εμφανιζόταν με πλαστό όνομα στα θύματά του και εκτός των άλλων καταζητείται και για πλαστοπροσωπία.
 
Νωρίτερα σήμερα.
Διεξάγεται ποινική έρευνα για την απάτη εργοδότησης Κυπρίων στην Γαλλία η οποία λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Σε κινητοποίηση βρίσκονται και οι διπλωμάτες της κυπριακής Πρεσβείας στη Γαλλία, σε συνεννόηση με το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διευθετηθεί η επιστροφή των 75 Κυπρίων.
Σε  εγρήγορση βρίσκεται το ΤΑΕ Λάρνακας σχετικά με την αποκαλυφθείσα  απάτη γραφείου εξευρέσεως εργασίας στη Λάρνακα σε βάρος Κυπρίων ανέργων η οποία λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις αφού ο ύποπτος για απάτη φαίνεται να έχει ξεγελάσει και πολλά άλλα πρόσωπα. Ήδη αστυνομικοί ανακριτές έχουν συμπληρώσει τις έρευνές τους για τον Ελλαδίτη ιδιοκτήτη του γραφείου  Γεώργιο Κρασόπουλο ο οποίος φέρεται να  στρατολόγησε 75 Κύπριους άνεργους εισπράττοντας από τον κάθε ένα το ποσό των 650 ευρώ προκειμένου  να εργαστούν στην Γαλλία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας Χαράλαμπου Ζαχαρίου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από αύριο Δευτέρα θα εντατικοποιηθούν οι έρευνες με την ειδική ομάδα των ανακριτών που έχει συσταθεί στο ΤΑΕ Λάρνακας να στρέφεται πλέον στον τομέα της ποινικής ευθύνης της συγκεκριμένης εταιρείας.
 
«Η Αστυνομία» είπε «βρίσκεται σε στενή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο μεριμνά για την επάνοδο από την Γαλλία των 75 Κυπρίων ανέργων. Με την επιστροφή τους οι έρευνες θα εντατικοποιηθούν με μοναδικό στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης».
 
Όπως  είναι γνωστό ο Κρασόπουλος  ανοίγοντας στη Λάρνακα γραφείο εξευρέσεως εργασίας υποσχόταν σε Κύπριους άνεργους εργασία, έναντι αμοιβής 1250 ευρώ. Εισπράττοντας από τον κάθε ένα, ως προκαταβολή, το ποσό των 650 ευρώ έστειλε στην Γαλλία 75  Κύπριους άνεργους οι οποίοι φτάνοντας στην πόλη Λιλ διαπίστωσαν με έκπληξη πως δεν υπήρχε ούτε εργασία ούτε και οποιαδήποτε εταιρεία ή εργοτάξιο.
 
Τώρα αναζητούν τρόπους επιστροφής στην Κύπρο αφού έχουν ξεμείνει από χρήματα.Από τις πρώτες έρευνες διαπιστώθηκε πως ο Κρασόπουλος εκτός από τους 75, έχει εισπράξει την προκαταβολή των 650 ευρώ και από άλλα 140 πρόσωπα τα οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εργασία στο εξωτερικό.
 
Σε κινητοποίηση Κύπριοι διπλωμάτες για το επαναπατρισμό των 75
 
Σε κινητοποίηση βρίσκονται και οι διπλωμάτες της κυπριακής Πρεσβείας στη Γαλλία, σε συνεννόηση με το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διευθετηθεί η επιστροφή των 75 Κυπρίων.
 
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προξενικών Υποθέσεων Σταύρος Αυγουστίδης, μετά την ενημέρωση που υπήρξε για την υπόθεση αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών άρχισε αμέσως εδώ και 2-3 ημέρες τις προσπάθειες για επαναπατρισμό των Κυπρίων αυτών και ήδη η Πρόξενος της Κύπρου στο Παρίσι βρίσκεται από χτες στο μεσημέρι στην πόλη Λιλ και κοντά στους Κύπριους ανέργους.
 
«Η Πρόξενος έχει μεταβεί στην πόλη της Λιλ και προσπαθεί να οργανώσει σε ομάδες τους Κύπριους πολίτες. Οι ομάδες θα είναι αυτοί που μπορούν από μόνοι τους να ταξιδεύσουν, χωρίς την οικονομική βοήθεια τη δική μας, και αυτοί στους οποίους θα χρειαστεί το κράτος να δανείσει χρήματα για να μπορέσουν να αναχωρήσουν», είπε ο κ. Αυγουστίδης.
 
Θα καταγραφούν σε καταλόγους και θα γίνει διευθέτηση από την Πρεσβεία για να αναχωρήσουν από τη Γαλλία ευελπιστώ σήμερα ή αύριο, ανέφερε.
 
Σημείωσε πως «σήμερα το πρωί θα γίνονταν κάποιες διαβουλεύσεις με τις Κυπριακές Αερογραμμές διότι υπάρχει μια πτήση σήμερα από Παρίσι για να δούμε αν υπάρχουν θέσεις και για το κόστος αυτής της μεταφοράς».Κάποιοι ενδεχομένως να επιστρέψουν εντός της ημέρας και σε 1-2 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των ατόμων, ανέφερε.
 
Είπε πως χρειάζεται να γίνουν διευθετήσεις για τις πτήσεις και πρόσθεσε πως κάποια από τα άτομα αυτά έχουν επιλέξει από μόνα τους άλλες αερογραμμές.
 
Ανέφερε πως οι Κύπριοι αυτοί διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Λιλ, το οποίο ήταν πληρωμένο μέχρι και σήμερα. «Θα δούμε αν χρειαστεί να καταβάλει η Πρεσβεία ακόμα μια μέρα για το ξενοδοχείο», σημείωσε.
 
«Η Πρόξενος βρίσκεται εκεί και καταγράφει τα διάφορα θέματα τα διάφορα προβλήματα. Είναι ένας μεγάλος αριθμός ο οποίος θα πρέπει να καταγραφεί, να δούμε τις ανάγκες του κάθε ενός, και να δούμε και τις δυνατότητες που έχει ο κάθε ένας από αυτούς για να μπορέσει να επιστρέψει γιατί δεν μπορεί το κράτος να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο κόστος. Εντούτοις εμείς παρακολουθούμε την υπόθεση. Χρειάζεται ψυχραιμία και από τους ίδιους για να το ξεπεράσουμε», ανέφερε.
 
Είπε πως κάποια από αυτά τα άτομα έχουν χρήματα μαζί τους. Κάποιοι όμως, ανέφερε, δυσκολεύονται με τα χρήματα. Εκεί που θα χρειαστεί η Πρεσβεία θα παρέχει βοήθεια., πρόσθεσε
 
Ερωτηθείς αν το Υπουργείο ειδοποιήθηκε από τα ίδια τα άτομα αυτά είπε πως το Υπουργείο Εξωτερικών ειδοποιήθηκε από την Πρεσβεία η οποία ειδοποιήθηκε και από τους ίδιους αλλά και από άλλους ενδιαφερόμενους.
 
Ανέφερε πως η όλη υπόθεση είναι δύσκολη και τυγχάνει χειρισμού και από το Υπουργείο Εργασίας, πέραν της διερεύνησης που διεξάγεται από την Αστυνομία.
 
Ερωτηθείς για τα χρήματα που θα δανειστούν στα άτομα που χρειάζονται οικονομική αρωγή για να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο είπε πως δίδεται μια άδεια για να χρησιμοποιηθούν από ένα συγκεκριμένο κονδύλι που είναι για τον επαναπατρισμό Κυπρίων σε περίπτωση κρίσεων.
 
Αυτό το κονδύλι, ανέφερε, ανήκει στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα δώσει την έγκρισή της η Διευθύντρια. Εχει ήδη μια προέγκριση από την Παρασκευή η κ. (Αννυ) Σιακαλλή (η Διευθύντρια του Τμήματος) και αναμένουμε να υπολογίσουμε εμείς το ακριβές κόστος, ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως «δεν γνωρίζουμε ακόμη αυτό το ποσό ούτε πότε, ούτε πώς θα καταβληθεί αυτό το ποσό. Οι κρατήσεις δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά. Θα δούμε πώς μπορούν να γίνουν. Πώς μπορούν οι ίδιοι οι διπλωμάτες της Πρεσβείας ίσως να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες», ανέφερε.
 
«Είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Είναι μεγάλος ο αριθμός. Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους οι επηρεαζόμενοι για να βρούμε μια λύση και να διευθετηθεί ο επαναπατρισμός τους», κατέληξε ο κ. Αυγουστίδης.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ηγεσία- ΚΙΝΑΛ: Με εντάσεις, διαμαρτυρίες για την εκλογική διαδικασία η συνεδρίση της Κ.Ε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, εν μέσω εντάσεων …