"Φωτιά" τα τεκμήρια για τους συνταξιούχους

Φορολογικό σοκ σε χιλιάδες παραιτηθέντες, εντός του 2014, εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για συνταξιοδότηση αλλά δεν έχουν ακόμη λάβει τις συντάξεις τους, προκαλεί ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος μέσω των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι φορολογούμενοι αυτοί εμφανίζονται με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα για το έτος 2014 προερχόμενα μόνο από τόκους καταθέσεων ή κι από μισθώματα ή κι από τους τελευταίους μισθούς που έλαβαν ως
εργαζόμενοι υπάλληλοι.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014 ή για ολόκληρο το έτος αυτό δεν είχαν καθόλου εισόδημα από εργασία. Κι όμως με τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης υποχρεώνονται να εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εξωπραγματικά φορολογητέα εισοδήματα για τα οποία φορολογούνται είτε με 26% από το πρώτο ευρώ, εφόσον τα πραγματικά τους εισοδήματα προέρχονται από τόκους ή και από μισθώματα, είτε με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων εφόσον τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι οι μισθοί των τελευταίων μηνών εργασίας τους μέσα στο 2014.
Ειδικότερα, στην περίπτωση που τα πραγματικά εισοδήματα των εν λόγω φορολογουμένων προέρχονται μόνο από τόκους ή κι από μισθώματα, πέφτουν στη γνωστή πλέον παγίδα υπερφορολόγησης, όπου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιόκτητα ή δωρεάν παραχωρούμενα ή ενοικιαζόμενα σπίτια στα οποία διέμειναν το 2014 καθώς και τυχόν Ι.Χ. αυτοκίνητα που κατείχαν το προηγούμενο έτος προσδιορίζει το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Στη συνέχεια επί του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο «βαφτίζεται» εισόδημα από… «επιχειρηματική δραστηριότητα», επιβάλλει φόρο με συντελεστή 26% προσαυξημένο περαιτέρω κατά 55% με προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους. Ο τελικός φορολογικός συντελεστής φθάνει το 40,3%.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου - Περιορισμένη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές …