Εξαίρεση ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

FOROLOGIA-656x410

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιτίθενται στην πρόσφατη αλλαγή των κανονισμών για την καταβολή ΦΠΑ, φαίνεται πως πέτυχαν μια μικρή νίκη. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν στα κράτη-μέλη την εξαίρεση των μικρότερων επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για διασυνοριακές πωλήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει τον καθορισμό ενός ορίου τζίρου κάτω από τον οποίο οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν φόρο προστιθέμενης αξίας, ωστόσο το όριο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Το νέο σύστημα Vatmoss (VAT mini one stop shop), όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή" αφορά την καταχώριση και την πληρωμή ΦΠΑ και έχει στόχο να σταματήσει την πρακτική που ακολουθούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ώστε να περιορίσουν το ποσό ΦΠΑ που πληρώνουν. Πολλές εταιρείες επέλεγαν να καταγράφουν ηλεκτρονικές πωλήσεις που πραγματοποιούσαν σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές, όπως το Λουξεμβούργο. Ωστόσο το σύστημα Vatmoss έπιασε στα δίχτυα του και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που πωλούσαν χιλιάδες προϊόντα μέσω Ιντερνετ σε χώρες διαφορετικές από την έδρα της επιχείρησης. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να ταυτοποιήσουν τον τόπο διαμονής των πελατών τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει την υιοθέτηση ορίου κάτω από το οποίο οι επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από την καταβολή ΦΠΑ. Στη Βρετανία εταιρείες με τζίρο μικρότερο από 112.000 ευρώ απαλλάσσονται από το καθεστώς ΦΠΑ, ωστόσο η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τώρα η Κομισιόν θα πρέπει να πείσει τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν την πρόταση για τον ορισμό ορίου κάτω από το οποίο θα απαλλάσσονται μικρές επιχειρήσεις από το καθεστώς ΦΠΑ. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι (ο καθορισμός) ορίου παραμένει καλή ιδέα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής. Η Κομισιόν είχε προτείνει και στο παρελθόν τον καθορισμό ορίου, ωστόσο η πρότασή της είχε απορριφθεί από τα κράτη-μέλη.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι είδε ο δήμαρχος που δεν είδαν οι δημότες Νέας Σμύρνης;

EUROKINSSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 07.03.2021, 23:13 Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή της Νέας …