Καμία ξεκάθαρη απάντηση για την λήξη των capital controls

bigΦρένο στα σενάρια περί άμεσης, σημαντικής αλλά και πολυεπίπεδης χαλάρωσης των capital controls, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, βάζει η Φρανκφούρτη, με πηγές της ΕΚΤ να διαμηνύουν πως δεν έχουν καμία γνώση για τα φερόμενα ως σχέδια των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Να σημειωθεί εδώ πως η ελληνική πλευρά - Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών - δεν μπορούν να λάβουν καμία απόφαση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, εάν πρωτίστως δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στην ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα, αρμόδια να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και εάν λάβει έγκριση από τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης, τότε με τη σειρά της δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στο υπουργείο Οικονομικών.Αξιωματούχοι από τη Φρανκφούρτη καθιστούν σαφές πως δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από την ελληνική πλευρά για χαλάρωση των capital controls και επομένως, όπως είναι φυσικό, η ΕΚΤ δεν έχει δώσει την έγκρισή της για κανένα τέτοιο βήμα.

Τα σενάρια για επικείμενη, μεγάλη χαλάρωση των capital controls διαψεύδουν και κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, τονίζοντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους πως δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα προς την ΕΚΤ.Οι πληροφορίες του news247.gr ωστόσο, θέλουν την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών να έχουν επεξεργαστεί σχέδια μερικής χαλάρωσης των capital controls, ωστόσο εντοπίζεται μεταξύ τους μια σημαντική διάσταση απόψεων ως προς το "νέο χρήμα", ήτοι τα μετρητά που αποφασίζουν οι καταθέτες να μεταφέρουν εκ νέου πίσω στις τράπεζες και τα οποία μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στα σπίτια τους.

Βάσει των σχεδιασμών, το "νέο χρήμα" θα εξαιρείτο από τα capital controls, καθώς σχεδιαζόταν να επιτραπεί η πλήρης ελεύθερη κίνηση - χρήση των καταθέσεων που θα επιστρέφονταν στις τράπεζες.Δηλαδή πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούσαν να "σηκώνουν" όποτε και όταν επιθυμούσαν το "νέο χρήμα", ανεξάρτητα από τα capital controls. Η διάσταση απόψεων ως προς το θέμα αυτό φαίνεται πως ήταν και ο λόγος που δεν υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα προς έγκριση στην ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής και μετά το θυελλώδες αυτό παρασκήνιο, καμία μεταβολή δεν αναμένεται να υπάρξει ως προς το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες. Το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες παραμένει αμετάβλητο στα επίπεδα των 420 ευρώ, καθώς το μηνιαίο ποσό είναι 1.800 ευρώ, ήτοι πολύ μεγαλύτερο του μέσου μισθού, ενώ δεν διατυπώνονται και ηχηρές αντιδράσεις επί του συγκεκριμένου περιορισμού. Ωστόσο, είναι γεγονός πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βαρβιτσιώτης: Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής ενώνουμε δυνάμεις για τη Δυτική Αθήνα

Με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ανδρέα Λεωτσάκο, στο γραφείο της ΠΕ Δυτικού Τομέα, στο …