Προγράμματα εκπαίδευσης στο μουσείο αρχαιολογίας και ιστορίας τέχνης

acropolis-mouseio-aetomata_1
Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δράσεις για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου με τα ακόλουθα προγράμματα: Α. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φρέατα, κρήνες, υδραγωγεία, δεξαμενές, βαλανεία: η διαχείριση του νερού στην αρχαία Αθήνα» στο Αρχαιολογικό Πάρκο στην Πανεπιστημιόπολη. Θα πραγματοποιηθεί από 1 Οκτωβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2015 και 15 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου 2016.
Απευθύνεται σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές μέσω μιας παρουσίασης Powerpoint έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που είχαν οι κάτοικοι των Αθηνών ήδη από την αρχαιότητα: της εξασφάλισης και ορθής διαχείρισης του νερού.
Στη συνέχεια, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τμήμα λουτρικού συγκροτήματος και αγωγούς που αποκαλύφθηκαν αρχικά κατά τις ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τις ανάγκες κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου στην Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια αποσπάσθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιόπολη. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστική δραστηριότητα. Β. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη κι ακόμη πιο πέρα…
Συνάντηση με τα τέρατα του αρχαίου κόσμου στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης». Θα πραγματοποιηθεί από 1 Οκτωβρίου 2015 έως 31 Μαΐου 2016. Απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ - Δ΄ Δημοτικού. Στην αρχή του προγράμματος μέσω μιας παρουσίασης Powerpoint οι μαθητές εξοικειώνονται με τα γνωστότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, τις αγωνίες και τους φόβους που τα δημιούργησαν.
Στη συνέχεια, τα αναζητούν στο Μουσείο. Το τρίτο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο σε εικαστικές δραστηριότητες. Γ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψωμί με μέλι και γλυκό κρασί. Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της κουζίνας ενός πρωτοβυζαντινού σπιτιού στους Δελφούς».
Θα πραγματοποιηθεί από 1 Οκτωβρίου 2016 έως 31 Μαΐου 2016. Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ - Στ΄ Δημοτικού. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος μέσω παρουσίασης Powerpoint οι μαθητές γνωρίζονται με την (άγνωστη στους περισσότερους) πρωτοβυζαντινή πόλη των Δελφών και την καθημερινότητα των κατοίκων της.
Στη συνέχεια έρχονται σε άμεση επαφή με ευρήματα από τις ανασκαφές της πόλης. Το τρίτο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο σε εικαστικές δραστηριότητες. Δ. Πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη Συλλογή Αρχαίας Γλυπτικής, Επιγραφικής και Εκμαγείων. Θα πραγματοποιηθούν από 11 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου 2016. Απευθύνονται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Πρόκειται για την πρώτη, πιλοτική εφαρμογή, δύο νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που επικεντρώνονται, επίσης για πρώτη φορά, στη σημαντική συλλογή εκμαγείων (δηλαδή αντιγράφων αρχαίων ελληνικών γλυπτών, ευρισκόμενων ως επί το πλείστον σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού) του Μουσείου. Θα προσεγγιστούν δύο θεματικές –σε κάθε επίσκεψη επιλέγεται μία: α. «Θά ‘θελα νά ‘μουν ο… Θά ‘θελα νά ‘μουν η… Συναντώντας θεούς, ήρωες και ανθρώπους στη συλλογή εκμαγείων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης» β. «Ιστορίες βίας με αφορμή το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού»
Στο πρώτο μέρος των προγραμμάτων μέσω παρουσίασης Powerpoint οι μαθητές μυούνται στη βασική θεματική του προγράμματος που έχει επιλεγεί.
Στο δεύτερο μέρος περιηγούνται στη συλλογή εκμαγείων, παρατηρούν, μελετούν τα έργα και καταγράφουν τις εντυπώσεις τους σε ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό φυλλάδιο. Τις εντυπώσεις τους μοιράζονται στη συνέχεια με τους συμμαθητές τους.
Το τρίτο μέρος των προγραμμάτων είναι αφιερωμένο σε εικαστικές δραστηριότητες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με στοιχεία βιωματικού χαρακτήρα, είναι δίωρης διάρκειας και υλοποιούνται για ομάδες 25 έως 50 μαθητών, Δευτέρα έως Τετάρτη 9.30΄ έως 11.30΄ ή 10.00΄ έως 12.00΄. Το κόστος συμμετοχής είναι 1 ευρώ ανά μαθητή.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης http://museum.arch.uoa.gr/. Δηλώσεις συμμετοχής α) με e-mail στη διεύθυνση [email protected], β) καθημερινά από τις 8.30΄ έως 15:30΄ στα τηλέφωνα 210 727 7561 (κ. Αλεξάνδρα Σφυρόερα), 210 727 7946 (κ. Χρήστος Τραγουδάρας).

www.diorismos.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΧΙ στον φόρο 22-55% στα αναδρομικά που εισέπραξαν συνταξιούχοι τον Οκτώβριο-2020

Να φορολογηθούν ΜΟΝΟ με 20% τα αναδρομικά του 11μήνου, όπως φορολογήθηκαν τα αναδρομικά των Ειδικών …