ΤτΕ και ΤΧΣ αναλαμβάνουν τα «κόκκινα» δάνεια

ti-problepei-i-ruthmisi-gia-ta-kokkina-daneia.w_hrΤτΕ και το ΤΧΣ αποφάσισαν πριν από λίγες ημέρες τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, στην κατεύθυνση της τήρησης των μνημονικών δεσμεύσεων, που θα δώσουν «ανάσα» στους ισολογισμούς των τραπεζών και στις επισφάλειες.

Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηριχτεί σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος, που θα καθοριστεί από ΤτΕ και ΤΧΣ, αφορά τον ορισμό δεικτών αποδοτικότητας στις τράπεζες για τη διαχείριση των NPLs. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να πιάνουν συγκεκριμένους στόχους στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το ακανθώδες πρόβλημα των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Η διαχείριση–αναδιάρθρωσή τους θα σηματοδοτήσει την ανασύνταξη ολόκληρων κλάδων (ιχθυοκαλλιέργειες, ακτοπλοΐα κ.λπ.) ενώ αρκετές επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια ή θα κλείσουν.

Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα επιτρέψει σε τρίτους να εμπλακούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως hedge fund και μεικτά σχήματα όπως αυτό της Alpha Bank με την ισπανική Αktua.

Ολων των παραπάνω, που ανέλυσε και συγκέντρωε η «Εφημερίδα των Συντακτών»,  θα έχει προηγηθεί η εφαρμογή –μέχρι το τέλος του μήνα– από την ΤτΕ του βελτιωμένου Κώδικα Δεοντολογίας που εισάγει την έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», κατόπιν των απαιτήσεων και της συνεννόησης με τους θεσμούς.

Αμέσως μετά, και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η ΤτΕ θα υποβάλει την έκθεση που θα αφορά την κατηγοριοποίηση των προβληματικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αξιολογήσει την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η έκθεση θα στηρίζεται και στα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η ΤτΕ θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες για τους επιχειρησιακούς στόχους τακτοποίησης των «κόκκινων» δανείων.

Το τρίτο Μνημόνιο επιβάλλει την ολοκληρωμένη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο προβλέπει ότι την άνοιξη του 2016 θα ξεκινήσει η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Μέχρι τότε οι τράπεζες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση των δανείων σ’ αυτά που μπορούν να «σωθούν» (δηλαδή με μια ρύθμιση, όπως κούρεμα, να αποπληρωθούν) και σ’ αυτά που είναι «ξεγραμμένα». Επίσης οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν διαχωρισμό των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και των κακοπληρωτών.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ενώ καταναλώνει καφεΐνη, μοιάζει να τον παίρνει ο ύπνος

Επειτα από μάχη σε ΜΕΘ, ο δημοσιογράφος Τάσος Θεοδωρόπουλος, γνωστός και ως TAZ, έφυγε από …