Κατ΄επιλογή η εργασιακή απασχόληση στις γιορτές

Grafeio - Diefthintis ergazomenoiΤην αρχή κάνει η Ιταλία με δικαστική της μάλιστα απόφαση, για το δικαίωμα των εργαζομένων της, να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θέλουν να εργαστούν τις εορταστικές περιόδους και αυτό να μην αποτελεί αποκλειστικά απόφαση του εργοδότη τους.

Το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, Cgil, δήλωσε για την απόφαση:

«Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων, κυρίως των γυναικών, να συνδυάζουν τις υποχρεώσεις προς την δουλειά, την οικογένεια και τις προσωπικές ανάγκες», σχολιάζει .

Έτσι λοιπόν το Ιταλικό ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται τις γιορτές. Οι ιταλοί δικαστές αποφάσισαν επίσης ότι είναι παράνομη η επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης ή προστίμου που να τιμωρεί την άρνηση του υπαλλήλου να εργασθεί στη διάρκεια επίσημης αργίας.

Η υπόθεση σχετίζεται με προσφυγή μιας πωλήτριας σε χρυσοχοείο στην περιοχή του Ρομανιάνο Σέσια της βόρειας Ιταλίας, η οποία είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο, επειδή το 2004 είχε αρνηθεί να δουλέψει την ημέρα των Φώτων, κατά την οποία το κατάστημα είχε παραμείνει ανοικτό.

Η εταιρία είχε αποφασίσει μονομερώς ότι οι υπάλληλοι της θα έπρεπε να εργασθούν στις 6 Ιανουαρίου, όπως και την Πρωτομαγιά, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους συνεννόηση.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκυλακάκης: Το μέλλον ανήκει στις επόμενες γενιές και γι αυτές πρέπει να πετύχουμε

Ολοκληρώθηκε απόψε η 9η Διάσκεψη Our Ocean Conference που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην χώρα …