ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμά του για τα εργασιακά

imagesΟι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της εργασίας, με επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και επανάληψη των μέτρων του προγράμματος Θεσσαλονίκης του 2014, παρουσιάστηκαν από το κόμμα, μερικά 24ωρα, πριν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
* Διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, με παράλληλη εγγύηση αξιοπρεπούς μισθού που θα επιτελεί τη βιοποριστική του λειτουργία.
* Διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συλλογικής αυτονομίας.
Τα βήματα που στοχεύει να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία, αναφορικά με τα εργασιακά:
• Άμεση έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ισχύσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.
• Άμεση ψήφιση του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί σήμερα το πιο προωθημένο διεθνές κείμενο προστασίας των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.
• Υιοθέτηση νέο νομοθετικό πλαίσιο που επαναρρυθμίζει το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η επαναρρύθμιση αυτή θα αποτελέσει από μόνη της εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού.
• Συνεχίσει στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ με πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό, αναδιοργάνωση υπηρεσιών και νομοθετικές παρεμβάσεις για καλύτερη λειτουργία του Σώματος.
• Διασφάλιση της αποτελεσματικής δικαστικής και εξωδικαστικής προστασίας των μισθωτών και επιτάχυνση διαδικασιών με παρεμβάσεις όπως:
--Συγκρότηση εξωδικαστικών ή προδικαστικών θεσμών απονομής δικαιοσύνης σε πρώτο βαθμό, στα πρότυπα αντίστοιχων, που λειτουργούν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
--Ενεργοποίηση ενισχυμένων και δεσμευτικών μορφών μεσολάβησης και διαιτησίας ατομικών εργατικών διαφορών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του αναβαθμισμένου ΣΕΠΕ.
--Απλοποίηση και κωδικοποίησή της εργατικής νομοθεσίας.
--Μεταρρύθμιση των αντίστοιχων διατάξεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας για την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των εκκρεμών εργατικών υποθέσεων από εξειδικευμένους δικαστές σε όλους τους βαθμούς.
• Θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου για τον εσωτερικό έλεγχο των επιχειρήσεων σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειάς της εργασίας στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και συμμετοχής των εργαζόμενων και των σωματείων, με έμφαση στην ενημέρωση και την πρόληψη. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους εμπλεκόμενους με την προώθηση και τον έλεγχο της Υγιεινής και Ασφάλειας δημόσιους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου.

• Σύσταση Εθνικού Συστήματος Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, το οποίο θα λειτουργήσει στα πλαίσια των αρμόδιων Υπουργείων με τη συμβολή και τον έλεγχο των Συλλογικών Οργάνων των Εργαζομένων και των συναφών δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο «Ασφάλισης του Επαγγελματικού Κινδύνου» για όλους τους εργαζόμενους.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα ευνοήσει τις επενδύσεις

Να μην ενοχοποιούνται οι επενδύσεις στα ακίνητα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας σε ομιλία του σε …