Αβεβαιότητα με τα προγράμματα στήριξης των ανέργων Sprider Stores-Φωκά-ΜΜΕ

SPRIDER-620x320Παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων απολυμένων από 62 επιχειρήσεις του κλάδου των μέσων ενημέρωσης και των εταιρειών Sprider Stores και Φωκάς που μάταια περιμένουν τα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ).

Με απόφασή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας επέκτεινε τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων, που έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου, έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή Ενώσεις αυτών, να αναλάβουν ως ανάδοχοι φορείς την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Οι σχετικές ανοικτές προσκλήσεις προς τους ενδιαφερόμενους φορείς είχαν αναρτηθεί στις 31 Ιουλίου του 2015. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες, λίγο πριν από την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών, είχαν κατατεθεί, προφορικά, λίγα αιτήματα για παράταση, τα οποία είχε απορρίψει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, για να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Αλλωστε, η όλη διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ, καθώς μια απόφαση για τη μεταφορά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση από το υπουργείο Οικονομίας, στο υπουργείο Εργασίας και δη στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, λόγω εμπλοκής αρμόδιων και… αναρμόδιων στελεχών, καθυστέρησε τουλάχιστον 3 μήνες, όπως τονίζει η "Καθημερινή".

Μία ημέρα πριν από τη λήξη της αρχικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων από τους φορείς, αίτημα για παράταση των 2 προσκλήσεων από τις συνολικά 4, υπέβαλε στο υπουργείο Εργασίας το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο μάλιστα υποστήριζε ότι χρειάζεται χρόνο για την πληρέστερη κατάθεση του φακέλου δικαιολογητικών, εξαιτίας της θερινής διακοπής λειτουργίας του…

Παράλληλα, υπηρεσιακοί παράγοντες της αρμόδιας γραμματείας του υπουργείου Εργασίας υποστήριξαν ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα στη διατύπωση της ανοικτής πρόσκλησης για το πρόγραμμα που αφορά στους άνεργους από την εταιρεία «Οδυσσεύς Φωκάς Α.Ε.».

Τελικά, η παράταση δόθηκε και για τις 4 προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφήνοντας 4.000 απολυμένους από συνολικά 62 επιχειρήσεις του κλάδου των μέσων ενημέρωσης και των εταιρειών Sprider Stores Α.Ε. και Οδυσσεύς Φωκάς στην αναμονή.

Αν και το διάστημα παράτασης δεν είναι μεγάλο, προκαλεί εντύπωση πώς με τόση ευκολία το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε έναν φορέα για να προετοιμαστεί και να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα και όχι στους 4.000 ανέργους που από το 2014 περιμένουν κάποια ενίσχυση.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και κατά 40% από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και εκτός από δημόσιους φορείς μπορούν να συμμετάσχουν και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε συμπράξεις με τους δήμους και τις περιφέρειες.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να τη φροντίζουν για πάντα. Όλη η …