Απολύουν προσωπικό οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες

D7EBB58B6ABC12D4C9ADE579783EF30EΣοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, με τις νέες ομάδες διοίκησης στη Deutsche Bank, την Barclays και την Standard Chartered ανήκουν σε όσες εξετάζουν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απολύσεις χιλιάδων ατόμων.

Η Deutsche Bank που διοικεί τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις 8.000 εργαζομένων, όπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα πηγή που γνωρίζει τις διαβουλεύσεις.

Οι τράπεζες εξετάζουν να προχωρήσουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις από τον καιρό της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια μειώνουν τα κέρδη από τραπεζικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που αναμεταδίδεται από το kathimerini.gr, την ίδια στιγμή τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ μειώνουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους στη λιανική τραπεζική. Η κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι διαφορετική από αυτή που επικρατεί στις τράπεζες των ΗΠΑ.

Μετά την κρίση του 2008 οι αμερικανικές τράπεζες είχαν κινηθεί άμεσα για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να μειώσουν τα κόστη τους, με αποτέλεσμα σήμερα να κερδίσουν από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι επενδυτικές τράπεζες έχουν ήδη εφαρμόσει μερικές από τις μεγαλύτερες περικοπές. Από τα τέλη του 2010 οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν μειώσει το προσωπικό που απασχολούν στον επενδυτικό τους κλάδο κατά σχεδόν ένα τρίτο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα 10 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Οι τράπεζες αυτές μείωσαν το προσωπικό τους κατά 23% με αποτέλεσμα να απασχολούν σήμερα 870.315 άτομα. Από το 2010 μέχρι σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες είδαν τα κέρδη από τις επενδυτικές τους δραστηριότητες να μειώνονται κατά 31%, δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Αντίθετα, τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών εμφάνισαν άνοδο 2,3%. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην πορεία των τιμών των μετοχών τους.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …