Και τώρα...αρχίζουν τα δύσκολα-'Ερχονται οι ΦΟΡΟΙ!!!

taxesΚαλά ψηφίσαμε, καλά γλέντησαν όσοι νίκησαν, καλά ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία ακι θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά τα δύσκολα τώρα μόλις ξεκινούν ακι όσα προηγήθηακν θα χαρακτηρίζονται απλώς παιχνιδάκια, στην σκληρότατη λιτότητα και ανέχεια που έρχεται!!!

Τα ραβασάκια με τη λυπητερή του τρίτου μνημονίου και όσα έμειναν από τα προηγούμενα μνημόνια θα χτυπήσουν την πόρτα των Ελλήνων αμέσως μετά την Κυριακή των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ο λογαριασμός βρίσκεται ουσιαστικά καθ' οδόν, οι υπολογισμοί γίνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα επιβαρύνουν όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τους κατόχους ακινήτων.

Ειδικότερα έρχονται ο ΕΝΦΙΑ, τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για αγρότες και επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα θα αναρτηθούν στο Taxisnet και τα νέα ραβασάκια με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών (για 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος παραμένει αμετάβλητος), πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη.

Όλα αυτά, προβλέπονται με διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., στις 14 Αυγούστου.

Μειώσεις στις συντάξεις

Νέες μειώσεις περιμένουν τους συνταξιούχους μετά τις εκλογές λόγω των μέτρων του τρίτου Μνημονίου. Πρόκειται για μειώσεις που θα προέλθουν, μεταξύ άλλων, από τις αναδρομικές αυξήσεις των εισφορών υπέρ υγείας, την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των επικουρικών ταμείων μεγάλων κατηγοριών συνταξιούχων (ένστολων, ελεύθερων επαγγελματιών, μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών), τη σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων και του εφάπαξ, όπως και την εφαρμογή των νέων δυσμενέστερων διατάξεων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση από αυτή που διαπίστωσαν τον προηγούμενο μήνα, αφού θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το τρίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, μαζί με τις νέες αυξημένες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έως την κατάργηση του στο τέλος του 2019. Το μέτρο αυτό αφορά 380.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, άμεσα προωθείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά υψηλότερα εισοδήματα.

Το δεύτερο κύμα μέτρων που έρχεται τον Οκτώβριο περιλαμβάνει νέες περικοπές σε συντάξεις και σε επιδόματα και επηρεάζει το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων της χώρας. Σημειώνεται ότι η επιτροπή Σοφών που συστάθηκε για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της έως τις 15 Οκτωβρίου, μετρημένες, κοστολογημένες και βάσει αναλογιστικών μελετών, χωρίς βέβαια να αποκλίνουν από τις βασικές αρχές του μνημονίου, το οποίο προβλέπει μείωση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018.

ΕΝΦΙΑ με στόχο 2,6 δισ. ευρώ εισπράξεις

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου αναρτώνται στο Taxis τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η οποία θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με πέρσι. Συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,65 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) σε πέντε δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2016.

Σημειώνεται ότι στα κτίσματα ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει σε κάθε περιοχή. Ο τελικός φόρος προκύπτει και από άλλους συντελεστές όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων αν είναι μονοκατοικίας ή ημιτελές. Στα οικόπεδα ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Ξεκινά η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Ηκατάργηση όμως της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ έχει ψηφιστεί.

Από την 1η Οκτωβρίου, καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως σήμερα στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου.

Οι συντελεστές 5%, 9% και 16% οι οποίοι θα ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου, θα αυξηθούν την επομένη ημέρα σε 6,5%, 13% και 23%.

Προτείνεται, να χάσουν πρώτα την κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές οι Κυκλάδες και οι Σποράδες.

Επιχειρήσεις

Η πρώτη δόση αύξησης της προκαταβολής φόρου, αφορά τις Α.Ε και τις Ε.Π.Ε. και μάλιστα αναδρομικά για το 2014.

Η αύξηση της προκαταβολής φόρου ισχύει αναδρομικά για τα κέρδη της χρήσης 2014, καθώς η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε από το 80% στο 100% για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Από την αναδρομικότητα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από 55% θα εφαρμοστεί το 2016 για τα εισοδήματα του 2015.

Ωστόσο χιλιάδες Α.Ε. και ΕΠΕ θα λάβουν ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISnet, νέες ειδοποιήσεις άμεσου προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος, προκειμένου να καταβάλουν επιπλέον προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους.

Συνολικά αναμένονται έσοδα 370 εκατ. ευρώ από αγρότες και επαγγελματίες.

Αυξημένος αναδρομικός φόρος σε αγρότες και επιχειρηματίες

Αγρότες

Περίπου 500.000 αγρότες και επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένες προκαταβολές φόρου. Μάλιστα ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει ότι η αυξημένη, αναδρομικά, προκαταβολή φόρου, θα πρέπει να πληρωθεί μαζί με τον λογαριασμό της εφορίας που τρέχει, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου.

Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες από το 27,5% στο 55% έχει ήδη ψηφιστεί. Για παράδειγμα για έναν αγρότη στον οποίο με την αρχική του φετινή δήλωση είχε βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου 400 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση, η προκαταβολή θα διπλασιαστεί στα 800 ευρώ.

Ο νόμος που ψηφίστηκε με το μνημόνιο προβλέπει διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τη χρήση του 2014.

Ο συντελεστής αυτός είχε μειωθεί στο 27,5% με την παράγραφο 8 του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή.

Έτσι οι αγρότες θα παραλάβουν, μετά τις εκλογές, νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους.

Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τo 0,066 στo 0,200 ευρώ το λίτρο. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος του αγροτικού πετρελαίου τριπλασιάζεται.

Οι αγρότες -σήμερα- κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης καταβάλλουν κανονικά τον ΕΦΚ του 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης και εκ των υστέρων εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης. Προβλέπονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 εκατ. από το 2018 και μετά από το πετρέλαιο.

Αυτοκίνητα και φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Έτοιμα είναι και τα νέα ραβασάκια με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών (για 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος παραμένει αμετάβλητος), πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη.

Όσοι έχουν αυτοκίνητα που υπόκεινται σε αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα έχουν επιβάρυνση από 279 έως και 1.146 ευρώ. Μετά την αύξηση του συντελεστή, σε ένα Ι.Χ τετραετίας, 2.600 κυβικών, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από τα 1.420 στα 1.846 ευρώ, για Ι.Χ  4.000 κυβικών ο φόρος από 2.980 αυξάνεται σε 3.874 ευρώ.

Ειδικότερα, για όσους κατείχαν το 2014 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, και για όσους κατείχαν πέρυσι πισίνες, ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος, κατά περίπτωση, τεκμηρίου διαβίωσης. Επίσης, σε όσους κατείχαν το 2014 σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μήκους άνω των 5 μέτρων επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογιζόμενος με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης που ισχύει για το κάθε σκάφος.

Ακόμη επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας σε όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση. Πρόβλεψη για 15,4 εκατ. ευρώ έσοδα φέτος και 56,3 εκατ. το 2016.

Σε εκκρεμότητα ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σοκ για χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια προκάλεσε η επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς αναμένεται να εκτοξευθούν τα δίδακτρα.

Για τα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν περίπου 85.000 μαθητές, οι γονείς θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς εάν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να δώσουν επιπλέον κατ' έτος 1.500 με 2.000 ευρώ.

Ο ΦΠΑ 23% έχει περάσει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και ξένων γλωσσών. Για την ώρα, τουλάχιστον προεκλογικά, ισχύει το πάγωμα της επιβολής του ΦΠΑ 23% σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Όμως αν και έχει παγώσει, αυτό είναι προσωρινό.

Η δημοσιονομική συνεισφορά του εν λόγω μέτρου ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε 168 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014 σε 240 εκατ. ευρώ. Αν δεν βρει η επόμενη κυβέρνηση ισοδύναμα τότε θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …