5 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν αναζητήσετε δουλειά μέσω διαδικτύου

euresh_ergasias600_164223_19444ZΤο Διαδίκτυο έχει αλλάξει εντελώς την αναζήτηση εργασίας. Όσοι ψάχνουν εργασία σταμάτησαν να κοιτούν πια τις εφημερίδες και χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, ενώ πολλές εταιρείες ψάχνουν υποψήφιους και προσλαμβάνουν από διαδικτυακές πηγές. Για πολλούς, η διαδικτυακή αναζήτηση εργασίας ακούγεται τρομακτική, όμως μαθαίνοντας τα βασικά πάνω στο θέμα αυτό μπορείτε και εσείς να αξιοποιείτε τις ευκαιρίες.

1. Δημιουργήστε μια έκδοση του βιογραφικού σας σε απλό κείμενο (μορφή txt)

Ανεβάστε το βιογραφικό σας σε μια βάση δεδομένων, όπου τα βιογραφικά συγκεντρώνονται και οργανώνονται έτσι ώστε οι εργοδότες να μπορούν να αναζητούν για υποψηφίους υπαλλήλους. Αν το βιογραφικό σας έχει εικόνες ή ασυνήθιστη μορφοποίηση, δημιουργήστε μια μορφή μόνο με κείμενο που να μπορεί να φορτωθεί εύκολα ως έγγραφο του Word, ή ως έγγραφο κειμένου ή PDF. Αν το βιογραφικό σας έχει πάρα πολλά περίεργα αντικείμενα, δεν θα ανεβεί σωστά, πράγμα που δεν θα αρέσει σε κανέναν εργοδότη.

2. Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της εργασίας στο βιογραφικό σας

Στην ενότητα του βιογραφικού σας που αναφέρετε τα επαγγελματικά προσόντα σας, συμπεριλάβετε τις λέξεις-κλειδιά που αναφέρονται στην αγγελία της εργασίας. Οι περισσότερες εταιρείες που αναρτούν αγγελίες για θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν συστήματα για να περιορίσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Ενσωματώστε τις λέξεις-κλειδιά φυσικά και μην κάνετε απλά αντιγραφή και επικόλληση, όπως συμβουλεύει το e-biografiko.gr.

3. Μάθετε τους όρους της αναζήτησης εργασίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντοπίσετε τη θέση που θέλετε στην διαδικτυακή αναζήτηση εργασίας. Μόλις είστε σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, μπορείτε να διευρύνετε ή να προσαρμόσετε την αναζήτησή σας όσο θέλετε.

Τοποθεσία: Αν δεν έχετε πρόβλημα να μετακομίσετε, επιλέξτε την τοποθεσία που θέλετε και πόσο κοντά σε αυτήν τη θέση θα θέλατε να είστε.

Λέξεις-κλειδιά: Εάν είστε νέοι στην διαδικτυακή αναζήτηση εργασίας, ξεκινήστε με μια γενική αναζήτηση, όπως “πωλητής” ή “υπεύθυνος”, η οποία θα επιστρέψει πολλά αποτελέσματα και θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε περισσότερο με τις ανακοινώσεις των θέσεων εργασίας. Καθώς θα εξοικειώνεστε περισσότερο με τις λέξεις-κλειδιά, μπορείτε να προσαρμόσετε περαιτέρω την αναζήτησή σας.

Κατηγορία εργασίας: Εκτός από την τοποθεσία, αυτή είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία υπάγεται ο τίτλος της εργασίας σας, για παράδειγμα, «εκπαίδευση», εάν είστε δάσκαλος ή “χωρίς επαγγελματική εμπειρία”, αν είστε νέοι στο εργατικό δυναμικό. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε πολλαπλές κατηγορίες για περισσότερα αποτελέσματα.

4. Χρησιμοποιήστε τα social media

Εάν έχετε ήδη ή ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε μια παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να κατανοήσετε ότι η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σας. Πολλές εταιρείες ελέγχουν τους υποψηφίους μέσω των κοινωνικών δικτύων, οπότε αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας ώστε να μπορείτε να ελέγχετε ποιος βλέπει τις σελίδες σας.

Είναι επίσης σημαντικό μα και εύκολο το να ψάξετε την εταιρεία για την οποία θέλετε να εργαστείτε. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της για να κατανοήσετε τον χαρακτήρα και την κουλτούρα της. Αυτό θα σας δώσει πολλές ιδέες για να γράψετε στην συνοδευτική επιστολή σας και θα σας βοηθήσει να απαντήσετε την αναπόφευκτη ερώτηση “Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;”

5. Οι λεπτομέρειες έχουν σημασία

Είναι πολύ πιθανό να κάνετε αίτηση για περισσότερες από μια θέσεις εργασίας από το internet. Επειδή είναι εύκολο να υποβάλλετε αιτήσεις και βιογραφικά από το διαδίκτυο, είναι εξίσου εύκολο να κάνετε κάποιο λάθος. Μην στέλνετε τις ίδιες πληροφορίες σε κάθε εργοδότη, γιατί είναι πολύ εύκολο να κάνετε λάθος και να στείλετε πχ μια συνοδευτική επιστολή που αναφέρεται σε κάποια άλλη δουλειά. Αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τα πάντα.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις ΗΠΑ για την άμυνα

Υπογράμμισε ότι ουσιαστικά πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα για την άμυνα, ότι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ …