Ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις, προς διαβούλευση

apolisi_1

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία κυβέρνησης – θεσμών για την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα της διαβούλευσης θα συμφωνηθούν με τους εκπρόσωπους των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM, ενώ συμβολή στην διαδικασία διαβουλεύσεως θα έχει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μην αναφερθεί σε πτυχές της συζήτησης για τα εργασιακά που θα απασχολήσουν την διαβούλευση με τους εταίρους και εστίασε σε μη τοξικά θέματα όπως π.χ. η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και η θεσμοθέτηση αποτελεσματικής δικαστικής και εξωδικαστικής προστασίας για τους μισθωτούς.

Σύμφωνα με το tovima.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την ενεργοποίηση ενισχυμένων και μορφών μεσολάβησης και διαιτησίας ατομικών εργατικών διαφορών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του αναβαθμισμένου ΣΕΠΕ, για την απλοποίηση και κωδικοποίησή της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και την μεταρρύθμιση των αντίστοιχων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να επιτευχθεί κατά προτεραιότητα εκδίκαση των εκκρεμών εργατικών υποθέσεων από εξειδικευμένους δικαστές σε όλους τους βαθμούς.

Θεσμοί και Ελλάδα έχουν δεσμευθεί να μην πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξετάσεως του. Ακόμη, οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ο δρόμος για αμφισβήτηση των τεκμηρίων

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του …