Ένα βήμα από το λουκέτο οι κοινωνικές δομές στη Λευκάδα

kdap

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές δομές της Λευκάδας, κρούει το Σωματείο Εργαζομένων στις κοινωνικές και προνοιακές δομές του Δήμου, με την ακόλουθη αναλυτική ανακοίνωσή του, στην οποία παραθέτει όλα τα στοιχεία για την υπάρχουσα κατάσταση.

"Θα θέλαμε, προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, να αναφέρουμε την υπάρχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τις κοινωνικές δομές του Δήμου, και συγκεκριμένα  για την δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τον βρεφικό και παιδικό σταθμό, μετά και τα τελικά αποτελέσματα του Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
Έπειτα από την μη τήρηση των όρων της Πρόσκλησης για τις δομές και ιδιαίτερα για τις δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ήρθε και το επιστέγασμα της προσπάθειας του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ Α.Ε να οδηγήσει σε μαρασμό και κλείσιμο τις δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και να αφήσει στο σπίτι εκτός δραστηριοτήτων τα άτομα με Αναπηρία που επί 13-14 συναπτά έτη παρακολουθούν με ευχαρίστηση τις πολλαπλές μας δράσεις και δραστηριότητες.
Και εξηγούμε:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δομές αυτές έστειλαν προς έγκριση στην ΕΕΤΑΑ, τις αιτήσεις  για την ένταξη των παιδιών. Η διαδικασία όμως αυτή φέτος, όπως και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, άργησε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί  με υπαιτιότητα της ίδιας της ΕΕΤΑΑ, προετοιμάζοντας έτσι το κλίμα για όσα τραγικά επακολούθησαν.
1.     Καταρχάς μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, στο ΚΔΑΠ- ΜΕΑ Λευκάδας, όπως και σε ορισμένα ακόμη Κέντρα της χώρας μας που λειτουργούσαν με 2 τετράωρες βάρδιες, με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι μειώθηκε το ποσό της χρηματοδότησης στο μισό  για κάθε παιδί( λόγω της 4ωρης φύλαξης του Voucher, όπως μάθαμε αργότερα).
2.      Σαν να μην έφτανε αυτό,  ακολούθησε μείωση του συνολικού τελικού ποσού της χρηματοδότησης  σε σχέση με το σύνολο της σχολικής χρονιάς  τόσο για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ όσο και για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό επειδή ο μήνας Σεπτέμβρης λογίσθηκε από την ΕΕΤΑΑ ως μισός δεδομένου ότι καθυστέρησε την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων -14/9/2015- με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξεκινήσουν στις 15/9/2015 αντί για 1/9/2015.
Για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ από 5500€ για 8ωρη βάρδια σε 5295,45€και από 2750€ για την 4ωρη βάρδια σε 2647,73€. Σημειωτέων ότι οι περισσότερες δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ έχουν ξεκινήσει από την 1/9/2015 να δέχονται ωφελούμενους άρα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αφού οι ωφελούμενοι είναι σχεδόν ίδιοι κάθε χρόνο.
Για τον παιδικό σταθμό από 2500 ευρώ για κάθε παιδί σε 2407.
Για τον βρεφικό σταθμό από 3100 ευρώ σε 2984,  μειώνοντας τη συνολική χρηματοδότηση
3.     Στο τέλος είχαμε και την έγκριση λιγότερων παιδιών ΑΜΕΑ σε κάθε σχεδόν δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πανελληνίως άνευ λόγου, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις με βάση την άδεια της εκάστοτε δομής και οι ωφελούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις και είχαν εγκριθεί.
Ύστερα απ όλα αυτά προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την υπεύθυνη της Πρόσκλησης τηλεφωνικώς και με e-mail, καθώς και με την EETAA A.E. αλλά εις μάτην , αφού κανείς δεν μπορούσε να μας δώσει μια λογική εξήγηση, γιατί έγιναν όλα αυτά, όταν πουθενά στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος δεν αναφέρονταν τίποτα από τα παραπάνω που έγιναν.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι δεν μπορεί η συγκεκριμένη εταιρεία από μόνη της να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Δεν μπορεί το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση να μη γνωρίζουν τίποτα από όσα έχουν συμβεί, και μας κάνει εντύπωση που δεν έχουν παρέμβει.
Η πιο ευάλωτη από τις ευπαθείς και μη κοινωνικές ομάδες, που εξυπηρετούν όλες οι κοινωνικές δομές, η ομάδα των ΑΜΕΑ, επιλέχθηκε από κάποιους άγνωστους προς το παρόν να είναι αυτή που "θα πληρώσει το μάρμαρο" της μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος « Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και της Δράσης «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» .
Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Λευκάδας, όπου παρόλο που οι 32αιτήσεις γονέων παιδιών ΑΜΕΑ πληρούσαν τις προϋποθέσεις χρηματοδοτήθηκαν οι 26 και οι υπόλοιποι 6 έμειναν ως επιλαχόντες άνευ λόγου.
ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ:
Πώς θα εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των ΑΜΕΑ των τοπικών κοινωνιών;
Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα προκύψει στην επόμενη πρόσκληση;
Με ποιο τρόπο η ΕΕΤΑΑ ΑΕ ζητά να είμαστε καθ` όλα τυπικοί, την ίδια ώρα που οι ίδιοι έχουν "παρατυπήσει" σε πολλά σημεία της πρόσκλησης τους;
Επιτέλους που θα πρέπει να απευθυνθούμε για να πάρουμε μια λογική απάντηση;
Πως ο εκάστοτε Δήμος θα φέρει εις πέρας την λειτουργία των κοινωνικών του δομών;
Πώς η τοπική Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΟΚΑΛ θα μπορέσει να καλύψει όλα τα έξοδα  από τη στιγμή που μόνο για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ θα πάρει περίπου 96.150€ λιγότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά; Παρόλο την πρόθεση της Δημοτική Αρχής να υπερκαλύψει μέσω επιχορηγήσεως από το Δήμο όλο το ποσό που θα προκύψει για όλες τις κοινωνικές δομές την περίοδο 2015-2016
Οι κύριοι και οι κυρίες των κέντρων λήψεως αποφάσεων θα πρέπει πριν πάρουν τις όποιες αποφάσεις να μπουν σε μερικά κέντρα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και γενικότερα να δουν την δουλειά των κοινωνικών δομών. Πριν υπολογίσουν αριθμούς και περικοπές σε ευρώ.
Ως Σωματείο Προνοιακών Δομών του Δήμου Λευκάδας ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε οι κοινωνικές δομές του δήμου μας να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις εξειδικευμένες και χρήσιμες υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να συρρικνώσει τις δομές πρόνοιας του Νομού μας. Θα σταθούμε αγωνιστικά απέναντι σε κάθε τι που απαξιώνει και υποβαθμίζει το έργο μας και τον πολίτη.
Εδώ και χρόνια φωνάζουμε και διεκδικούμε, οι δομές αυτές, οι δομές που στηρίζουν τον πολίτη και τις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να είναι μόνιμες με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και διασφαλισμένο προσωπικό στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας  να έχει ως προτεραιότητα την φροντίδα των ευπαθών ομάδων."
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

Πώς σχολίασε τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας η Δώρα Αυγέρη, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ «Εγκαλώ …