Πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

12d189fbdc7f09431db2fa29a77468dd_L

Την παράταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα επιδιώξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) σε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Στη συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου, λήγει η ισχύς της σημερινής ΕΓΣΣΕ, η οποία υπογράφτηκε στις 26 Μαρτίου του 2014, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνδικαλιστικά στελέχη, η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει την παράταση σε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, με δεδομένο ότι Εθνική Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα με την οποία δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί η ισχύς της για ένα ακόμη έτος, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, υπάρχει καταρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, θεσπίστηκε το Μάρτιο του 2014. Διατηρούσε τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς και σημαντικά επιδόματα, όπως το επίδομα γάμου.
Το ύψος του βασικού μισθού παρέμενε στα 586 ευρώ, όπως είχε οριστεί με την 6/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Η ισχύς της ΕΓΣΣΕ έληγε τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ η μετενέργειά της ίσχυε έως τις 31 Μαρτίου του 2015. Έκτοτε η μετενέργεια της σύμβασης, έχει παραταθεί άλλες δυο φορές μετά από νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας.
Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, εξέφρασε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), και ζητά «την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ με νομοθετική ρύθμιση, ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, η οποία να προβλέπει αυξήσεις».Εάν δεν καταστεί δυνατή η παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από αυτήν, κινδυνεύουν να υποστούν νέες απώλειες, χάνοντας για παράδειγμα το επίδομα γάμου το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του μισθού.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ. Χατζηδάκης σε CNBC και Bloomberg για την ελληνική οικονομία

Συνεντεύξεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  στο Bloomberg και το CNBC Συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά …