ÄÉÊÇ ÃÉÁ ÁÐÅÑÃÉÁ ÃÅÍÏÐ ÄÅÇ (ICON PRESS / ÌÐÁËÔÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)

Σύνταξη στα 53 με τη συμπλήρωση 35ετίας, προτείνει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ÄÉÊÇ ÃÉÁ ÁÐÅÑÃÉÁ ÃÅÍÏÐ ÄÅÇ (ICON PRESS / ÌÐÁËÔÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)
ÄÉÊÇ ÃÉÁ ÁÐÅÑÃÉÁ ÃÅÍÏÐ ÄÅÇ
(ICON PRESS / ÌÐÁËÔÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)

Το συνταξιοδοτικό των εργαζομένων στην Επιχείρηση, ειδικά μετά την ψήφιση του μνημονίου 3, αποτελεί το περιεχόμενο της επιστολής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, από τον οποίο ζητεί σύνταξη σε ηλικία 53 με τη συμπλήρωση 35ετίας αλλά και επαναδιατύπωση του μνημονιακού νόμου και των αλλαγών που έφερε στα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης.

Στην επιστολή σημειώνεται:

«...με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του Νόμου 3029/02 οι ασφαλισμένοι των πρώην Ειδικών Ταμείων (ΟΑΠ ΔΕΗ, ΤΑΠ ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ κ.λπ.), που εισήχθησαν στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης μέχρι 31/12/1982, θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

Στη ΔΕΗ, υπάρχουν πολλοί τεχνίτες που εργάζονται από ηλικία 15 ετών, αφού η πρόσληψή τους είχε ως προαπαιτούμενο τη φοίτηση τους στις Τεχνικές Σχολές της Επιχείρησης.

Σας παραθέτουμε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις που τεχνίτες προσελήφθησαν στη ΔΕΗ σε ηλικία 15,16,17 ή και 18 ετών με ενδιάμεση διακοπή 2 ετών για την στρατιωτική τους θητεία, έχουν συμπληρώσει σήμερα 35 έτη και έχουν ηλικία 55,54 ή και 53 ετών αντίστοιχα.

Με βάση τα ισχύοντα μέχρι τις 14/8/2015 οι παραπάνω εργαζόμενοι θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης μέχρι την 14/8/2015 ή να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό οποτεδήποτε.

Για να συνταξιοδοτηθούν όμως οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν τα 35 έτη ασφάλισης αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου επί παραδείγματι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, και εάν δεν υπάρξει αναδιατύπωση, θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν με βάση τους πίνακες, το 60ό έτος της ηλικίας τους, δουλεύοντας επιπλέον 5 χρόνια!!! Εάν μάλιστα έχουν την ατυχία να είναι 52 ετών και έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια εργασίας την 1.9.2015 θα είναι καταδικασμένοι να παραμείνουν στην εργασία τους για άλλα 10 χρόνια !!! και να συνταξιοδοτηθούν με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα για μια (1) μέρα να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά από 45 χρόνια εργασίας !!!».

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στην επιστολή της, ξεκαθαρίζει ότι «μια τέτοια βίαιη και ακραία ανατροπή παραβιάζει κάθε κανόνα δικαίου και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», καθώς «η συγκεκριμένη διάταξη επιπρόσθετα ελέγχεται κατά την άποψή μας σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητά της» και «ανατρέπει ώριμα και κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματακαι παραβιάζει την “αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης” του πολίτη προς το Κράτος».

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κλείνοντας την επιστολή της προς το Γ. Κατρούγκαλο, κάνει τέσσερις προτάσεις που «θα μπορούσαν να εξετασθούν και να γίνουν εναλλακτικά οι ακόλουθες αλλαγές:

  1. Η πρόβλεψη για όσους έχουν 35ετία από πραγματική εργασία χωρίς πλασματικά έτη για την αύξηση του ορίου ηλικίας από 14/8/2015 να έχει ως αφετηρία το 55ο έτος και όχι το 58ο έτος που ορίζεται στη διάταξη.

  2. Η σταδιακή αύξηση του χρόνου ασφάλισης με 2 έτη ανά έτος από το 2015 και μετά μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών πραγματικής ασφάλισης για συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

  3. Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας  για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ακόμη και όταν δεν έχει συμπληρωθεί το 58ο έτος της ηλικίας, όπως συμβαίνει στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο καθεστώς των ΒΑΕ για τη συμπλήρωση των 10.500 ημερών ασφάλισης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 παρ.1 εδάφιο 4 του νόμου 825/1978.

  4. Η διεύρυνση της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικών χρόνων και στους ασφαλισμένους έως την 31/12/1982 στα Ειδικά Ταμεία και κατ΄επέκταση στους ασφαλισμένους του ΤΑΠ-ΔΕΗ. Αυτό επιβάλλεται μετά τις νέες ρυθμίσεις, αφού σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 3863/2010 και τα άρθρα 39 και 40 του νόμου 3996/2011, δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων έχουν όσοι θίγονται από τις αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και μετά.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …