Οι στόχοι ρύθμισης των κόκκινων δανείων

stah708_0

Την δανειοδοτική ικανότητα θα βαθμολογεί η δημόσια Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, που θα συσταθεί με νόμο μέσα στον προσεχή Νοέμβριο και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα λεγόμενα  “κόκκινα δάνεια”.

Η επιτροπή αυτή, θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών και θα βαθμολογεί τόσο όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, όσο και εκείνους που επιδιώκουν τη σύναψη νέου δανείου ως προς τη δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεών τους».

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης«Θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αντικειμενικό εργαλείο που θα προσδιορίζει την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει το δάνειό του.  Τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν το καυτό θέμα που βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και συνδέεται φυσικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στη διαπραγμάτευση αποτρέψαμε αγοραίες λύσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες και θέσαμε ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο διαλόγου.  Εντούτοις τροποποιήθηκε ο «νόμος Κατσέλη» έτσι που πρώτον περιλαμβάνει όχι μόνο χρέη προς τις τράπεζες αλλά και προς την εφορία και διευρύναμε τα κριτήρια ένταξης και για επαγγελματίες. Συνεπώς προσφέρει υψηλή – ασφαλή προστασία».

Είναι επαρκής η προστασία του «νόμου Κατσέλη» όπως τροποποιήθηκε και στη διάθεση των δανειοληπτών υπάρχουν και άλλα θεσμικά εργαλεία, όπως οι διακανονισμοί μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Ούτως ή άλλως με οδηγία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δεν επισπεύδονται πλειστηριασμοί για την κύρια κατοικία δανειοληπτών», επισήμανε ο υπ. Οικονομίας.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …