Που φτάσαμε...Υπουργός να ικανοποιείται με τρίμηνη παράταση της ΕΣΣΕ

100615104122_2828
Χαιρέτισε λέει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τη συμφωνία για παράταση τριών μόλις μηνών, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, λες και έπαιξε κάποιο ρόλο στην υπόθεση ή συνέβαλε στην παράταση ενός έτους.

Έκανε και δηλώσεις μάλιστα, λαμβάνοντας ένα  μερίδιο από την επίετευξη της συμφωνίας:

"Αυτό θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε στο ενδιάμεσο να νομοθετήσουμε ούτως ώστε να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε αυτό που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, τη δυνατότητα δηλαδή των κοινωνικών συνομιλητών αυτοί να συναποφασίζουν τα θέματα τα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς και τους υπόλοιπους όρους εργασίας. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, αφού η Ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών μας αλλά ευρωπαϊκό. Ακριβώς γιατί το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό.

Προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. 'Αρα, αν θα συμφωνήσουμε ότι συνιστά καλή ευρωπαϊκή πρακτική ο κοινωνικός διάλογος, ή αν θα συμφωνήσουμε ότι καλή ευρωπαϊκή πρακτική είναι αντίθετα η πλήρης απορρύθμιση και ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, αυτό θα προσδιορίσει όχι μόνο τι σημαίνει εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα αλλά και τι θα συμβεί αύριο στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στο Παρίσι.

Γι' αυτό το λόγο την ερχόμενη εβδομάδα έχω συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία πετύχαμε να αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και στις 12 Οκτωβρίου με έχει καλέσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσω τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητήσω, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με τη δική του επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Απασχόλησης να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.

Παράλληλα, όπως ξέρετε, εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν και τα πορίσματα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό ούτως ώστε να έχουμε ένα πλήρη δημόσιο διάλογο σε αυτά τα θέματα, για να επιστρέψουμε σε αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό".

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς να μειώσετε το φόρο εισοδήματος

Η μη ορθή συμπλήρωση των κωδικών θα φέρει μπελάδες και «φουσκωμένο» φόρο του Χρυσόστομου Τσούφη …