Εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2015 στο gsis.gr

taxisnet

Έως τις 20 Οκτωβρίου 2015 πρόκειται το υπουργείο Οικονομικών να έχει αποστείλει τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το έτος 2015, σε 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί έως και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, που θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ στο τέλος του Οκτωβρίου 2015 είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2016.

Oλοκληρώθηκε η εκκαθάριση για 54.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υπέβαλαν (ως 30 Δεκεμβρίου 2014) δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που επίσης θα καταβάλλουν μειωμένο φόρο. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Για τους περίπου 44.000 από αυτούς, με βάση τα νέα στοιχεία, προέκυψε ότι δικαιούνται την έκπτωση 50% από τον φόρο ή πλήρη απαλλαγή ενώ για τους υπόλοιπους 10.000 η εκκαθάριση έδειξε ότι χάνουν την απαλλαγή και τις εκπτώσεις. Να σημειωθεί ότι για τους ιδιοκτήτες για τους οποίους θα προκύψουν μειώσεις φόρου, στις επόμενες δόσεις που απομένουν, θα γίνει συμψηφισμός των ποσών που έχουν καταβληθεί. Τα νέα εκκαθαριστικά μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet.

Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. η αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias”

Από τα 3 δισ. ευρώ, το 1,4 δισ. αφορά τις οδικές και τις σιδηροδρομικές υποδομές - Σημαντικός …