Δικαίωση προσωρινή από το ΣτΕ για τους μεταλλωρύχους Χαλκιδικής-Αναστέλλεται η απόφαση Σκουρλέτη(ΦΩΤΟ)

109507-243841
Νεότερη Ενημέρωση 23.25

Δικαιώθηκαν προσωρινά από το τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι μεταλλωρύχοι Χαλκιδικής, καθώς διέταξε να ανασταλεί προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, για τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του σώματος.

Οι Σύμβουλοι έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και διατάσσουν με την υπ’ αριθμόν 299/2015 απόφασή τους «την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/19.8.2015 του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του εγγράφου 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, μέχρι την δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ασκηθείσης αιτήσεως ακυρώσεως».

Σύμφωνα με την απόφαση Σκουρλέτη θα προκαλέσει «στους 867 εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι «η επενδύτρια εταιρεία έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα, στην συνέχεια των προσβαλλομένων, 867 εργαζομένους ενώ έχουν προσκομίσει προς επίρρωση των ισχυρισμών τους δηλώσεις της εν λόγω εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και άλλων συνεργαζομένων επιχειρήσεων, με τις οποίες γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές η θέση εργαζομένων σε διαθεσιμότητα καθώς και δηλώσεις εργοδοτών περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας».

Προηγούμενη  Ενημέρωση 14.02

Τελικά τέλος του μήνα πρόκειται να εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οριστική απόφαση για τη λειτουργία ή μη των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στο οποίο σήμερα  ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την υπόθεση.

7EB8E0271654510B7FEC45BF2C781AD7

Δόθηκε προθεσμία έβως τις 7 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι δύο πλευρές, πάνω στις οποίες θα κάνει την τελική του αξιολόγηση το Συμβούλιο.

Καθ΄ολη τη διάρκεια της συζήτησης, έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 600 μεταλλωρύχοι με τις οικογένειες τους διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των μεταλλείων.
Οι μεταλλωρύχοι ζητούν να ανοίξει άμεσα το έργο στο σύνολό του και να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Αρχική Ενημέρωση 12.55
 Έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται μεταλλωρύχοι με τις οικογένειές, που έφτασαν με λεωφορεία από τη Χαλκιδική.
Όπως είπαν οι μεταλλωρύχοι θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους.
Σήμερα στο ΣτΕ συζητείται η αίτηση της εταιρείας για ακύρωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος για αναστολή λειτουργίας των εργασιών.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ο δρόμος για αμφισβήτηση των τεκμηρίων

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του …