Εκατομμυρίων ευρώ πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

adil-thumb-large

Πρόστιμα ύψους 37.165.669 ευρώ επιβλήθηκαν το α' τετράμηνο σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «AΡΤΕΜΙΣ» διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.243 επιχειρήσεις. Από αυτές βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 1.765 (ποσοστό 17,23%). Σε σύνολο 39.629 εργαζομένων εντοπίστηκαν 3.519 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 8,88%).

Τον Απρίλιο εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ, ελέχθησαν 2.720 επιχειρήσεις και εξ’ αυτών βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 524 (ποσοστό 19,26%).

Σε σύνολο 11.398 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθηκαν εντοπίστηκαν 1.106 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 9,7%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 11.739.549 ευρώ.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ είναι στοχευόμενοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, και συγκεκριμένα:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας, Επιχειρήσεις Φασόν.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κικίλιας: Μπαίνουμε στα δάση για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

Επιδίωξη η βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της φετινής αντιπυρικής περιόδου Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε σήμερα ο …