Ψήφος εμπιστοσύνης με πολιτικές αντιπαραθέσεις(VIDEO)

Bouli26115sk

Νεότερη Ενημέρωση 02.13

Με 155 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αρνητική ψήφο έδωσαν 144 βουλευτές (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).

Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος απέστειλε επιστολή στην οποία εκδήλωσε αρνητική πρόθεση ψήφου προς την κυβέρνηση. Ωστόσο η ψήφος του δεν καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα καθώς απουσίαζε σε προσωπικό ταξίδι στο εξωτερικό κι όχι σε αποστολή της Βουλής.

«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια τετραετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων,κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

Συνεχίζοντας ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Έρχεται πολύ βαρύς Χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κ.λπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλη προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί».

Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω του τρίτου Μνημονίου κατήγγειλε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, στηλιτεύοντας και τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν εις βάρος του ελληνικού λαού μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Απέρριψε η Φώφη Γεννηματά την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.

«Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο "δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας"», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και σημείωσε ότι «προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

«Δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε το 36% ως έγκριση των αντιλαϊκών πολιτικών σας», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας. Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ο δρόμος που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα μας οδηγεί μόνο σε συνεχείς θυσίες. Δεν είναι μονόδρομος όπως τον παρουσιάζουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις» σημείωσε γ.γ. του ΚΚΕ.

«Εκτός από συνθήματα και εκθέσεις ιδεών, έχουν να μας πουν κάτι άλλο οι νικητές των εκλογών;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι θα μιλήσει σαν να ήταν ο νικητής των εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να ξεχάσω για λίγο ότι είμαι επικεφαλής ενός κινήματος του 4%».

«Αν σκέφτεσαι συχνά ότι είσαι εσύ ο νικητής ενώ δεν είσαι  τότε οι γιατροί θα σου πουν ότι πάσχεις από κρίση μεγαλείου. Αν το κάνεις σπανίως ίσως είναι και πράξη συναίσθησης των ευθυνών σου. Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε λες και το 4 ήταν 40», πρόσθεσε.

Την άποψη του ότι αλλιώς περίμενε την βουλή επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι δεν θα του δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο κ. Λεβέντης, συνέχισε λέγοντας: Επί πέντε χρόνια λέγατε ότι θα σκίσετε μνημόνια, θα ενώσετε τον ευρωπαϊκό νότο ενάντια στον βορρά. Τελικά σε μία νύχτα, στις 12 Ιουλίου, τα ανατρέψατε όλα. Η νεολαία που σας πίστεψε, δεν δικαιούται μία συγγνώμη από εσάς;».

Από τη συζήτηση στη Βουλή δεν έλειψαν οι κόντρες και οι διαξιφισμοί. Χαρακτηριστική ήταν η αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το χρέος.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη, είπε ότι παρακολούθησε με προσοχή την ομιλία του και διαπίστωσε ότι είχε καθαρά προεκλογικό ύφος και του υπενθύμισε ότι οι εκλογές έγιναν και τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός, έκανε αναφορά στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατία  με τον κ. Μεϊμαράκη να του απαντά ότι πολιτικά δεν είναι σωστό να παρεμβαίνει τόσο πολύ στα ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια η κόντρα συνεχίστηκε για το χρέος, με τον Πρωθυπουργό να καλεί τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αποφασίσει να πάρει θέση για το ζήτημα αυτό, ενώ παράλληλα, έκανε αναφορά στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος νωρίτερα τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί το χρέος της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μέχρι πρότινος τον Φρανσούα Ολάντ, ο ίδιος τον αποκαλούσε Ολαντρέου.

Αρχική Ενημέρωση  19.50

Στα ύψη η αντιπαράθεση στη βουλή, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που κορυφώνεται τα μεσάνυχτα με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παρακολουθήστε ζωντανά από το ergasianews.gr, τη συνεδρίαση στη Βουλή.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …