Εργασιακή παραγωγικότητα και φυτά...

Plants-in-the-office-4

Οι εργαζόμενοι σε γραφεία γεμάτα με φυτά είναι πιο ευτυχισμένοι και παραγωγικοί απ’ ό,τι όταν εργάζονται σε «αποστειρωμένους» χώρους, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία, παρακολούθησαν επί αρκετούς μήνες την σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία των εργαζομένων σε δύο μεγάλα κτήρια γραφείων στην Ολλανδία και την Βρετανία.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Psychology: Applied» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), η εισαγωγή των φυτών στα γραφεία είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν όλες οι εξεταζόμενες παράμετροι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων κατά 15%.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που έως πρότινος εργάζονταν στα «αποστειρωμένα» γραφεία δήλωσαν πως γενικώς αισθάνονται πλέον πιο χαρούμενοι όταν μπαίνουν στον εργασιακό χώρο.

Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν τις απόψεις διαφόρων μάνατζερ, που πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν σε «στείρους» χώρους για να είναι παραγωγικοί.

Στόχος της μελέτης, που είναι η μεγαλύτερη του είδους, ήταν να εξακριβώσουν εάν και πως επηρεάζει η προσθήκη φυτών στα γραφεία τις αντιλήψεις των εργαζομένων για τηνποιότητα του αέρα, την συγκέντρωσή τους στη δουλειά και την ικανοποίησή τους από την εργασία τους – παράγοντες που αποτελούν αντικειμενικούς δείκτες της παραγωγικότητας.

«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη θεωρία ότι το λιγότερο είναι καλύτερο. Μερικές φορές, το λιγότερο είναι ακριβώς αυτό: λιγότερο», δήλωσε παραστατικά ο δρ Άλεξ Χάσλαμ, καθηγητής στην Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ.

Και πρόσθεσε πως τα φυτά μετατρέπουν το γραφείο σε ένα πιο άνετο και απολαυστικό χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα να ωφελούν σημαντικά την παραγωγικότητα.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φθάσει στα …