Ηλεκτρονικός κοριός για δαπάνες και περιουσία

13

Σε αυτόματη ηλεκτρονική καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας και των δαπανών διαβίωσης προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, για να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων ή αδικαιολόγητης περιουσίας και να επιβάλει φόρο 33%.

Με την αυτοποιημένη εφαρμογή η Eφορία θα έχει στις οθόνες το πλήρες οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογουμένου με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει για τις τραπεζικές συναλλαγές και την κινητή και ακίνητη περιουσία, ακόμα και για τις δαπάνες διαβίωσης μέχρι τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, και θα τα συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα

Ετσι η Εφορία θα έχει στις οθόνες της το πλήρες οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογουμένου με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει για τις τραπεζικές συναλλαγές (καταθέσεις, δάνεια, πληρωμές κ.ά.), την κινητή και ακίνητη περιουσία (μετοχές, επενδύσεις, ακίνητα κ.ά.), ακόμα και για τις δαπάνες διαβίωσης μέχρι τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κ.ά.).

Στη συνέχεια θα διασταυρώνει τα παραπάνω στοιχεία και μάλιστα ανά ΑΦΜ με τα δηλωθέντα ατομικά εισοδήματα και θα διαπιστώνει αν υπάρχουν αποκλίσεις ή αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, που σύμφωνα με τον νόμο φορολογείται με συντελεστή 33%.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του Γ. Βαρουφάκη που προέβλεπε τη συγκρότηση επιτροπής για να καθορίσει τον τρόπο που θα φτάνουν στα «χέρια» της φορολογικής διοίκησης όλες οι τραπεζικές καταθέσεις για να διασταυρώνονται με μια αυτόματη διαδικασία με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Το υπουργείο προχωρεί στη δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία (καταθέσεις, δάνεια, συναλλαγές, χρηματοοικονομικές επενδύσεις κ.ά.) για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ' έτος και ταυτόχρονα θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ' έτος, προσδιορίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ' έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Ετσι, ενώ μέχρι τώρα ο έλεγχος επικεντρωνόταν σε υποθέσεις και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν εισαγγελικές παραγγελίες και ενδείξεις φοροδιαφυγής, στο εξής θα μπαίνουν στο «στόχαστρο» όλοι οι λογαριασμοί, ακόμα και εκείνοι με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.

Διασταύρωση στοιχείων
Κατά το  άρθρο του ethnos.gr, το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων των καταθέσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) του κάθε φορολογουμένου.

Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο και η αδικαιολόγητη περιουσία θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Εργο της επιτροπής, όπως ορίζεται στην νέα απόφαση, είναι:

• Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών των δεδομένων που έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες καθώς και ο προσδιορισμός του τρόπου διαβίβασης αυτών στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ και στη ΓΓΠΣ.

• Η δημιουργία και η αποστολή αιτημάτων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παροχή στοιχείων και η υποδοχή και η φύλαξη των απαντήσεων από αυτά από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών.

• Η δημιουργία βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ, στην οποία θα αποθηκεύονται ασφαλώς τα στοιχεία που θα διαβιβάσουν με ασφαλή τρόπο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διά της αξιοποίησης της διασύνδεσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ, μέσω των ασφαλών υποδομών της ΓΓΠΣ.

• Η αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δύναται να εξαχθούν ανά ΑΦΜ, ομάδες ΑΦΜ ή και μαζικά ανά χρήση, τα εισοδήματα (δηλωθέντα, αδιάθετα), τα ακίνητα, τα μεταφορικά μέσα και λοιπές πληροφορίες.

• Η πρόσβαση, η διαχείριση και η επεξεργασία των παρεχόμενων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στοιχείων διενεργείται από τα μέλη της ομάδας εργασίας που υπηρετούν στο υπουργείο Οικονομικών.

• Η δημιουργία εφαρμογής, η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική/οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ' έτος και ταυτόχρονα θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ' έτος, προσδιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ' έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

• Η βελτίωση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία φυσικού ελέγχου ενός εκάστου ερευνώμενου προσώπου.

Διασύνδεση ταμειακών
Επίσης μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών πολλών κλάδων με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος.

Καμία μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής δεν θα παραγραφεί, ξεκαθάρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. «Το ΣΔΟΕ ούτε καταργείται ούτε αποδυναμώνεται ούτε πρόκειται να παραγραφούν οι υποθέσεις του», διαβεβαίωσε με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου καθώς και 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

«Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους, εφοριακοί και τελωνειακοί τις έλεγχαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα», υποστήριξε ο υπουργός.

ΕΛΕΓΧΟΙ-ΕΞΠΡΕΣ
Επιτάχυνση των ελέγχων σε εμβάσματα, λίστα Λαγκάρντ και ακίνητα εξωτερικού ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης. Oπως είπε, μέσα στο 2016 πρόκειται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ, ενώ συνεχίζεται κανονικά ο έλεγχος για τα εμβάσματα εξωτερικού, ακίνητα Λονδίνου, λίστα Λίχτενσταϊν, σκάφη Ολλανδίας κ.λπ. Επεσήμανε ακόμη ότι «υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από ομίλους που κάνουν κήρυγμα στα συνέδρια κατά της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί να γίνεται όλη η φοροδιαφυγή από υδραυλικούς, συνεργεία, ηλεκτρολόγους. Η ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 15 - 20 δισ. ευρώ τον χρόνο». Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «έβαλε λουκέτο» μέχρι και 30 μέρες σε 6 επιχειρήσεις για παρεμπόδιση ελέγχου και μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Bόρεια Μακεδονία: Μεγάλο προβάδισμα της υποψήφιας του VMRO- DPMNE στις εκλογές

Ο δεύτερος γύρος, στον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετάσχουν η 70χρονη Γκορντάνα …