Η θέσεις στην πληροφορική αναμένεται να μειώσουν την ανεργία

pistopoiitikapliroforikis-1-7-2014-730x415-620x320

Στη δυνατότητα δημιουργίας 500.000 θέσεων εργασίας στις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία αναφέρεται μελέτη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επαγγελματιών Ενώσεων Πληροφορικής η οποία εκπονήθηκε με την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του ALBA και της HePIS και παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό της και την προνομιακή της γεωγραφική θέση και να αντλήσει σημαντικές επενδύσεις στις ΤΠΕ, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην αγορά εργασίας της Ευρώπης και λύνοντας έτσι εν πολλοίς το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους ξεκινά από την εκμάθηση του προγραμματισμού, αλλά και ως βασική γνώση που αποτελεί θεμέλιο για την καινοτομία, την επιχειρηματική αντίληψη και την επικοινωνία στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, συνεχίζει. “Επιπλέον, η παρουσία πολλών προγραμματιστών στην αγορά θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για άμεσες ξένες επενδύσεις σε κέντρα ανάπτυξης λογισμικού” αναφέρεται.
“Οι δράσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας δεν βασίζονται τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο σε παρεμβάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας” εξηγεί η μελέτη.
Η μελέτη σημειώνει ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να καλυφθούν από νέους εργαζόμενους που διαμένουν στην Ελλάδα:
– Είτε μέσω της ίδρυσης στην Ελλάδα υποκαταστημάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών που ιδρύουν κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης στην Ελλάδα, κατά το παράδειγμα της Accenture
– Είτε μέσω παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και ανάπτυξης εφαρμογών από ελληνικές εταιρίες σε ξένες, με βάση το μοντέλο του outsourcing
– Είτε μέσω εργασίας από απόσταση, ιδιαίτερα στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών.

Ειδικότερα, βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν περί κενού 800.000 θέσεων εργασίας σε Πληροφορική και νέες τεχνολογίες πανευρωπαϊκά, η μελέτη εισηγείται ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να δημιουργήσει μισό εκατ. δουλειές έως το 2025.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …