Μετατροπή σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου σε σύμβαση ορισμένου χρόνου;

pen
Το άρθρο 8 του Ν. 2112 /1920 ορίζει ότι οποιαδήποτε σύμβαση που συνάπτεται πριν ή μετά την λύση της μίσθωσης εργασίας είναι αυτοδίκαια άκυρη, εκτός αν περιέχει αναγνώριση ή εξόφληση ειδικά εκ του νόμου (Ν.2112/1920) αξιώσεων του υπαλλήλου ή είναι περισσότερο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο.
Η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου λύεται ύστερα από καταγγελία καθενός από τα μέρη (Α.Κ 669).
Κατά συνέπεια είναι άκυρη η σύμβαση που μετατρέπει τη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς προηγουμένως να λυθεί νομότυπα η σύμβαση αορίστου χρόνου.
Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους του εργοδότη (απόλυση), ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των κείμενων διατάξεων (Ν.2112/1920, Β.Δ 16/18-7-1920, Ν.3198/1955, Ν.3899/2010, Ν.4093/2012).
Κάθε παραίτηση του μισθωτού από τη λήψη της αποζημίωσης προσκρούει στους ανωτέρω κανόνες δημόσιας τάξης, και είναι άκυρη, όπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο  Βασίλης Τραϊανόπουλος-Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων .
Επομένως και οποιαδήποτε συμφωνία- συμβιβασμός ή μετατροπή της σύμβασης αορίστου χρόνου σε ορισμένου με συνέπεια την μη καταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσης λόγω απόλυσης, είναι άκυρη.
Αντίθετα η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει την μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Metron Analysis: Προβάδισμα για τη ΝΔ - Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πτώση για το ΠΑΣΟΚ - Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης και δεύτερος ο Κουτσούμπας Διατηρεί …