Βλέπει "τρύπα" και "θέλει" νέα μέτρα από την Ελλάδα το ΔΝΤ

δντ
Διαφορές σε εκτιμήσεις για την πορεία εσόδων και δαπανών για φέτος, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ, έχουν αρχίσει να προκύπτουν από τους πρώτους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Τα στελέχη του ΓΛΚ προσπαθούν να πείσουν από την περασμένη Πέμπτη τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού ότι η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να ψηφιστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου βασίζονται σε εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο έχει δημιουργηθεί κυρίως με τα στελέχη του ΔΝΤ που επιμένουν στις επίσημες εκτιμήσεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Επιμένουν δηλαδή ότι η Ελλάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορέσει από πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν ότι θα έχει πριν από τη συμφωνία του Αυγούστου και παρά τα μέτρα που ψηφίστηκαν (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, παραμονή ΕΝΦΙΑ), να περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ.
Η διαφορά είναι σχετικά μικρή (400-450 εκατ. ευρώ), ωστόσο αν θέλει κανείς να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα ή να προσαρμόσει ανάλογα όσα θεσμοθετήθηκαν ή πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ο δρόμος για αμφισβήτηση των τεκμηρίων

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του …