Ολοκληρώνει η επιτροπή σοφών το ασφαλιστικό μας σοκ!

asfalistika

Θέμα χρόνου είναι η επίσημη κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής σοφών για τις συντάξεις, ένα πόρισμα το οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω στο Ασφαλιστικό καθώς θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται.

Σύμφωνα με τις έως σήμερα διαρροές των απόψεων των μελών της επιτροπής έρχονται τέσσερις βασικές αλλαγές οι οποίες θα αλλάξουν πλήρως το σκηνικό στις συντάξεις, επηρεάζοντας τόσο τα ποσά όσο και τα όρια ηλικίας.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ενοποίησης όλων των Ταμείων σε ένα, επί της ουσίας δηλαδή στο ΙΚΑ. Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι στο νέο ταμείο δεν θα υπάγονται οι αγρότες. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα ακόμη ξεχωριστό ταμείο επαγγελματιών.

Παράλληλα θα θεσπιστεί ενιαίο σύστημα συντάξεων για τις επόμενες γενιές με ενιαίους κανόνες και εισφορές καθώς απ’ το νέο Ταμείο θα δίδονται όλες οι συντάξεις κύριες, επικουρικές και το εφάπαξ. Ταυτόχρονα με τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού χάνουν χρήματα οι λεγόμενοι παλαιοί συνταξιούχοι καθώς αλλάζει πλήρως ο τρόπος υπολογισμού και θα έχουν τους ίδιους όρους με εκείνους που ασφαλίστηκαν μετά το 1993.

Θα υπάρξει ομογενοποίηση των εισφορών απ’ τις οποίες θα προκύπτουν και τα νέα ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τα ποσά των εφάπαξ επιδομάτων.

Σε ό,τι αφορά στα εφάπαξ, στο aftodioikisi.gr, τονίζεται πως τα ΤΑΕ αντιμετωπίζονται ως συμπληρωματικοί φορείς ασφάλισης χωρίς την εγγύηση του κράτους με τους εργαζόμενους να έχουν το δικαίωμα σύστασης τέτοιων ταμείων για συμπληρωματικού τύπου ασφάλιση.

Σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά στον υπολογισμό των ποσών με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής. Εκτός από την εθνική σύνταξη ο ασφαλισμένος θα δικαιούται και την ανταποδοτική η οποία θα καθορίζεται από τις εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Ωστόσο το ποσό που θα παίρνει για την σύνταξη αυτή θα υπολογίζεται με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής. Αν αυτό αυξηθεί αντίστοιχα θα μειώνεται και το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ώστε να αντιστοιχεί σε περισσότερα χρόνια.

Οι περικοπές πάντως δεν πάνε μόνο για το… μέλλον. Οι μειώσεις στις συντάξεις έρχονται άμεσα μέσα στο επόμενο διάστημα και μετά την ποσοτικοποίηση των αλλαγών που φέρνει το νέο ασφαλιστικό και με στόχο να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για επιπλέον εξοικονόμηση μέσα στο 2016 1,8 δισ ευρώ μπαίνει μαχαίρι από 11% στις συντάξεις πάνω από 1000 έως και 18% στις υψηλότερες συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και θα μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει και το ποσό της σύνταξης που παίρνουν αυτή τη στιγμή οι συνταξιούχοι.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …