Καταγγελία του ΣΕΥΤΠΕ για αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, προσλήψεις συγγενών και παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας

seytpe

Με επιστολή του προς τους αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, το διευθύνοντα σύμβουλο και CEO Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμο Θωμόπουλο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο ΣΕΥΤΠΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες Τράπεζας Πειραιώς) καταγγέλλει τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και της ΣΣΕ. Και αυτό, την ώρα που γίνονται, όπως αφήνει να εννοηθεί, διορισμοί συγγενών αρεστών «συνδικαλιστών».

Όπως καταγγέλλει ο ΣΕΥΤΠΕ, «παρά την ταχύτατη απορρόφηση επτά τραπεζών στον Όμιλο Πειραιώς, ακόμη και σήμερα, κατά παράβαση των κλαδικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας, με ευθύνη των επικεφαλής της ΔΑΔ:

  • παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της αποζημίωσης των εργαζομένων για τα ανεξάντλητα υπόλοιπα αδειών παρελθόντων ετών. Υπάρχουν εργαζόμενοι με τριψήφια, χωρίς υπερβολή, υπόλοιπα αδειών, γεγονός το οποίο ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εργασίας.

  • καταστρατηγείται το νόμιμο ωράριο εργασίας, χωρίς να καταγράφεται ούτε μία ώρα υπερωριακής απασχόλησης και κατά προέκταση αποζημίωση των εργαζομένων για την πρόσθετη παρεχόμενη εργασία.

  • παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της αποζημίωσης του προσωπικού για την περίοδο ενεργοποίησης των capital controls, με τους εργαζόμενους να εξέρχονται από μία υπερπροσπάθεια, κάτω από πραγματικά αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες, ανταποκρινόμενοι πάντοτε επιτυχημένα στα καθήκοντά τους, παρέχοντας επί σειρά ημερών την εργασία τους, πέραν του νομίμου ωραρίου απασχόλησης, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, κατά την πολύωρη αναμονή των χρηματαποστολών και με την ευθύνη του διαρκούς ανεφοδιασμού των τραπεζικών ΑΤΜs.

  • αποκλείονται παράτυπα εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε περιοχές που σχετίζονται με ρυπογόνες δραστηριότητες (π.χ. Ασπρόπυργος , Ελευσίνα, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Αλιβέρι κ.α), από τη λήψη του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

  • αποκλείονται παράτυπα εργαζόμενοι από τη λήψη του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού, παρά την περί του αντιθέτου επιπρόσθετη σχετική γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

  • πραγματοποιούνται προαγωγές, ακόμη και επιλεκτικές χορηγήσεις αυξήσεων, πριν την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας αξιολόγησης.

  • αποκλείονται αδικαιολόγητα και με μονομερή επιλογή της ΔΑΔ εργαζόμενοι από την παροχή του προγράμματος ομαδικής ασφάλισης αρωγής τέκνων, με εισφορές και των ιδίων των εργαζομένων.

  • τα περιστατικά σοβαρού κλονισμού της υγείας εργαζομένων τείνουν να λάβουν χαρακτήρα επιδημίας, σε συνέχεια της εκδήλωσης του φαινομένου του εργασιακού εκφοβισμού, λόγω της συνεχούς πίεσης για την επίτευξη ανέφικτων ατομικών στόχων, κατά παράβαση συμφωνηθέντων ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας, σε μια κοινωνία και οικονομία, ταλαιπωρημένες από την πολύχρονη κρίση και ύφεση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ανεργία.

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να αναφερθεί η καταγραφή σοβαρών περιστατικών εργατικών ατυχημάτων, τα οποία με ευθύνη της ΔΑΔ δεν έχουν αναγγελθεί αρμοδίως, αποτέλεσαν αντικείμενο επίκαιρων ερωτήσεων στην ελληνική Βουλή και απασχολούν πλέον τις εισαγγελικές αρχές.

  • παρεμποδίζεται η άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης, με την επιλεκτική παρεμβολή εμποδίων στην ηλεκτρονική επικοινωνία Συλλόγων Εργαζομένων με τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, ομοίως κατά παράβαση συμφωνηθέντων ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, τα παραπάνω, αναφέρει ο ΣΕΥΤΠΕ, «δεν στάθηκαν όπως αποδεικνύεται εμπόδιο για τη διενέργεια προσλήψεων παιδιών εν ενεργεία συνδικαλιστών, δημιουργώντας ερωτηματικά για ενδεχόμενες εξαρτήσεις ή αναστολές, που με τη σειρά τους δημιουργούν προσκόμματα στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσον αφορά την εκπροσώπηση των εργαζομένων, που οφείλουν να υπηρετούν».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 0,83%

ο Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε και αυτή την εβδομάδα θετικά, παρά την υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτήρισε …