Στην Ισπανία είπαν "Οχι σε φώχεια, ανεργία και TTIP"

ΧΡΕΟΣ - ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη για να καταγγείλουν «τη φτώχεια και τις αυξανόμενες ανισότητες» στην Ισπανία, αλλά και για να πουν «όχι» στη γιγαντιαία συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών για τη σύναψη της οποίας συζητούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τις πολυεθνικές», έγραφε ένα από τα πανό στην κεφαλή της πορείας, η οποία έγινε με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας.

Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι στην Ισπανία, το ποσοστό των προσώπων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας αυξήθηκε κατά 4,7% μέσα σε έξι χρόνια: από το 24,5% το 2008 στο 29,2% το 2014, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

«Απαιτούμε οι κοινωνικές πολιτικές, οι πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων να αποκτήσουν προτεραιότητα στους προϋπολογισμούς και στις πολιτικές των κυβερνήσεών μας σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο Πάμπλο Μαρτίνεθ, ένας εκπρόσωπος της ισπανικής συμμαχίας κατά της φτώχειας, που έχουν σχηματίσει πάνω από χίλιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Δύο μήνες πριν διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στην Ισπανία, «γίνεται λόγος για οικονομική ανάκαμψη αλλά οι ανισότητες, η φτώχεια και η κοινωνική αδικία συνεχίζουν να αυξάνονται», ανέφερε στο Twitter η ισπανική συνομοσπονδία συνδικάτων CCOO, μέλη της οποίας συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

«Όχι στην TTIP», «ο αγώνας συνεχίζεται», φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της Μαδρίτης. Στρέφονται εναντίον της TTIP (Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων), για την οποία ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η συμφωνία κατά την ενημέρωση του ΑΜΠΕ, έχει στόχο κυρίως την κατάργηση δασμών και διαφόρων ρυθμιστικών εμποδίων στο εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

«Αυτή δεν είναι συμφωνία, είναι απάτη», ανέφερε ένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Διαδηλώσεις, πέραν της Μαδρίτης, όπου σύμφωνα με την αστυνομία οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 1.500, έγιναν σε πάνω από 50 ισπανικές πόλεις. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές ήταν πολλές χιλιάδες.

Τον Απρίλιο σε μια διαδήλωση εναντίον της TTIP στη Μαδρίτη είχαν συμμετάσχει περίπου 50.000 Ισπανοί—επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα, σε μια ανάλογη διαδήλωση στο Βερολίνο, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 1. …