Διαβίωση και εργασία στο Εξωτερικό

article

Για να μπορέσουν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με την κινητικότητα, τα άτομα που αναζητούν θέση εργασίας και οι εργοδότες χρειάζονται πληροφορίες σχετικά μ’ ένα ευρύ φάσμα πρακτικών, νομικών και διοικητικών θεμάτων. Η πύλη επαγγελματικής κινητικότητας του EURES προσφέρει εργαλεία ενημέρωσης, τα οποία σκοπό έχουν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη σε όσους σκέφτονται την κινητικότητα ή σκέφτονται να προσλάβουν προσωπικό από άλλη χώρα.

Η βάση δεδομένων για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας περιέχει λεπτομέρειες για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η εύρεση κατοικίας ή σχολείου, η φορολογία, το κόστος διαβίωσης, η υγεία, η κοινωνική νομοθεσία, η συγκρισιμότητα των προσόντων κ.λπ.

Ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο ενημέρωσης είναι το τμήμα Labour Market Information (πληροφοριών για την αγορά εργασίας), το οποίο περιέχει στοιχεία για τις τρέχουσες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ανά χώρα, περιφέρεια και τομέα δραστηριότητας.
Πληροφορίες σχετικά με μελλοντικές εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν τα άτομα που αναζητούν εργασία και τους εργοδότες στην επιλεγμένη χώρα ή περιοχή, μπορεί να βρει κανείς στο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Τα σημαντικά πρακτικά, νομικά και διοικητικά ζητήματα που πρέπει να εξετάσετε στην περίπτωση που σκέφτεστε να εγκατασταθείτε στο εξωτερικό ενδέχεται να σας προκαλέσουν σύγχυση. Οι σελίδες της πύλης EURES για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας έχουν σκοπό να σας ενημερώσουν πλήρως εκ των προτέρων και να κάνουν την εγκατάστασή σας στο εξωτερικό όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τους τομείς που παρουσιάζουν σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στις κενές θέσεις εργασίας και στους εργαζομένους, τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια, και να εστιάσετε ανάλογα τις προσπάθειές σας για εύρεση εργασίας.

Παρότι το δικαίωμα διαβίωσης και εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες και έχει κατοχυρωθεί ομοίως στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στην Ελβετία δυνάμει των συμφωνιών για τον ΕΟΧ και την ΕΖΕΣ, οι πολίτες κάποιων εκ των νεότερων χωρών της ΕΕ υπόκεινται σε ορισμένους μεταβατικούς κανόνες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των μεταβατικών ρυθμίσεων στις διάφορες χώρες του δικτύου EURES, συμβουλευθείτε την ενότητα «Ελεύθερη κυκλοφορία» της πύλης ή μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=466&langId=el

Εργάζεστε για περιορισμένο διάστημα σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο όπου βρίσκεται η έδρα του εργοδότη σας; Εάν ναι, τότε θεωρείστε «αποσπασμένος εργαζόμενος». Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις συνθήκες εργασίας σας στην ενότητα «Αποσπασμένοι εργαζόμενοι» της πύλης Europa.

Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες και βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον σύμβουλο EURES της περιοχής σας ή με κάποιον σύμβουλο EURES στη χώρα όπου θέλετε να εγκατασταθείτε.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δικηγόροι Αθήνας. Καθολική αποχή από Τετάρτη 24.4.2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του την 20-4-2024, μετά την κατάθεση από …