Δημοσιογραφική απεργία σήμερα σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και ιδιωτικά κανάλια

esiea2

Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, αντιδρά η ΕΣΗΕΑ, που κήρυξε από τις 6 σήμερα το πρωί έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου, 24ωρη απεργία στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, προκαλώντας προβλήματα στην κυβέρνηση λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ, που δεν θα ακλυφθεί, εκτός και αν το συνδικαλιστικό όργανο, δώσει ειδική άδεια στην ΕΡΤ για αυτό.

Από την μία οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην  ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και στη μετατροπή των δημοσιογράφων σε δημοσίους υπαλλήλους και από την άλλη τα ιδιωτικά κανάλια διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που αφορά στην χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ασκείται κριτική στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, τονίζοντας ότι δεν υπηρετεί την «υπεύθυνη ενημέρωση με κανόνες διαφάνειας» και κάνοντας λόγο για «απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε συνεννόηση με τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις θα προασπίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων», ανέφερε η ΕΣΗΕΑ, καλώντας την κυβέρνηση να «ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να απομακρύνει ακόμα και κάθε σκιά διαπλοκής που βαραίνει πρόσωπα και καταστάσεις στο μιντιακό τοπίο».

Παράλληλα, αναφερόταν στην τοποθέτηση εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή την Τετάρτη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, σημειώνοντας ότι η Ένωση επανέλαβε την πάγια θέση της κατά της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, ειδικά αυτή την ώρα που ιδιοκτήτες ΜΜΕ συνεχίζουν με απολύσεις, «μαύρη» εργασία και συνεχείς μειώσεις μισθών να «ξεφορτώνουν» εργαζόμενους.

Η ΕΣΗΕΑ τόνιζε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ενώ έκανε λόγο για την απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Στην ίδια ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών επισήμανε ότι ναι μεν το νομοσχέδιο αποτελεί αφετηρία συζήτησης για την αντιμετώπιση της 25ετους πραγματικότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κλάδου για υπεύθυνη ενημέρωση με κανόνες διαφάνειας.

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εurostat: Στο δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ οι Έλληνες

Με προσόντα ανώτερα από τα απαιτούμενα για τις θέσεις απασχόλησής τους, οι Ελληνίδες και οι …