Η νίκη των εργαζομένων-Κανονικές άδειες στην Κοινωφελή εργασία

koinwfelis_erg

Μια μικρή κατάκτηση, με πολλές μεγαλύτερες να παραμένουν αντικείμενο διεκδίκησης, πέτυχαν δημοτικοί υπάλληλοι υπέρ των συναδέλφων τους στη λεγόμενη κοινωφελή εργασία.

Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα υιοθέτησε και υπερψήφισε πρόταση-ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων, αποφασίζοντας τη χορήγηση κανονικών, γονικών και αναρρωτικών αδειών στους «ωφελούμενους»-ανέργους και αναγνωρίζοντας, στην ίδια απόφαση, ότι οι πεντάμηνες συμβάσεις τους συνιστούν εξαρτημένη εργασία.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ήδη η γενική γραμματέας του δήμου έστειλε έγγραφο στις δημοτικές υπηρεσίες τονίζοντας ότι θα δίνονται άδειες έπειτα από αίτηση του εργαζομένου στη Διεύθυνση όπου απασχολείται.

Μέχρι στιγμής, η χορήγηση κανονικών αδειών δεν προβλέπεται από τον νόμο, ενώ οι ειδικές δεν χορηγούνται χωρίς ισόχρονη παράταση των ημερών εργασίας των συμβασιούχων. Η εξέλιξη, όμως, στον Δήμο Βύρωνα συμπίπτει με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας.

Οπως ενημερώνουν κύκλοι της αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας αναπληρώτριας υπουργού, η Ράνια Αντωνοπούλου έχει συντάξει και αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία κοινή υπουργική απόφαση που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία, τόσο για το τρέχον όσο και για τα επόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στην κατεύθυνση εναρμόνισης με την κείμενη εργασιακή νομοθεσία.

Θα προβλέπει ρητά, μεταξύ άλλων, χορήγηση κανονικής άδειας, η οποία θα πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ. Ευρύτερος στόχος της επικείμενης απόφασης, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η πλήρης αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των «ωφελουμένων» και το κλείσιμο κάθε «παράθυρου» που ευνοεί την εκμετάλλευσή τους από τον επιβλέποντα φορέα -εν προκειμένω τους δήμους.

Οι καταγγελίες που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας, μη τήρηση κανόνων ασφαλείας κ.ά. είναι πολλές. Χαρακτηριστικός, επίσης, είναι ο πρόσφατος βαρύτατος τραυματισμός πενταμηνίτη εργάτη στην καθαριότητα στον Δήμο Μεγαρέων.

Σε επιστολή της προς την ΚΕΔΕ, που κοινοποιήθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και στον ΟΑΕΔ, η κ. Αντωνοπούλου ζητεί να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου οι «ωφελούμενοι» να μην απασχολούνται στην αποκομιδή απορριμμάτων με απορριμματοφόρα, καθώς και να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα υπέρ της ασφάλειας και της διαφύλαξης της υγείας των συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Δ. Χαλικιά, είχε αποσαφηνίσει ότι οι «ωφελούμενοι» που υπέστησαν εργατικό ατύχημα «συνεχίζουν να αμείβονται χωρίς καμία διακοπή και χωρίς υποχρέωση να αναπληρώσουν τις ημέρες κατά τις οποίες απουσιάζουν λόγω του εργατικού ατυχήματος».

Ως γνωστόν, η κοινωφελής εργασία συνιστά ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης και υπερεκμετάλλευσης των ανέργων. Παρ’ ότι εργάζονται με ωράριο και αντικείμενο μόνιμων υπαλλήλων, έπειτα από πέντε μήνες απασχόλησης επιστρέφουν στην ανεργία χωρίς καν να δικαιούνται επίδομα.

Στις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος υπέρ των «ωφελούμενων» περιλαμβάνονται:

•εφαρμογή της πάγιας εργατικής νομοθεσίας και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

•ημερομίσθιο ή μισθός με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο Εσωτερικών με την ΠΟΕ-ΟΤΑ (κατώτερος μισθός 781 ευρώ)

•αναγνώριση προϋπηρεσίας

•μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, εμβολιασμό, μέσα ατομικής προστασίας

•καταβολή δεδουλευμένων κάθε μήνα.

«Οπως και άλλα σωματεία των ΟΤΑ, προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους», τονίζει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Βύρωνα, Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

«Δεν είναι “ωφελούμενοι”, είναι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δυστυχώς, εξελίσσεται σε βάρος τους ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης ανέργων που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ε.Ε., που καταπατά κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Οι δήμοι έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών τους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να προχωρήσουν μαζικές προσλήψεις στους ΟΤΑ και να καταργηθούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», συμπληρώνει.

Διασφάλιση των θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα αντίστοιχα προγράμματα, δικαιώματα που κατοχυρώνονται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλους, έχει ζητήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μπήκε η υπογραφή για τα F-35 - Στις ΗΠΑ η επιστολή

Πρόκειται για την κατασκευή 20 ελληνικών F-35 τα οποία αναμένεται να παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία το …