Διαχειρισμός των νεύρων των γονέων μπροστά στα παιδιά

555

Η καθημερινότητα έχει πολλές απαιτήσεις από εσένα, ειδικά αν συνδυάζεις μητρότητα με εργασία και άλλες υποχρεώσεις που είναι αρκετά δύσκολο να τις διαχειριστείς. Φυσικά δεν πάνε πάντα όλα κατ’ ευχήν και ειδικά σε μια περιόδο όπου οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις δημιουργούν στρες και πανικό είναι λογικό να έχεις νεύρα. Όσο ανθρώπινο και να είναι αυτό είναι απαραίτητο να μπορείς να το διαχειριστείς, καθώς κάτι αντίθετο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή και τη ψυχολογία των παιδιών σου.

Ο εκνευρισμός είναι μεταδοτικός. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά, αν και δε χρειάζεται εμπεριστατωμένη γνώση για να παρατηρήσουμε πως όταν κάποιος είναι μέσα στα νεύρα, τότε μας τα μεταδίδει σε πολύ λίγο χρόνο και σε πολύ έντονο βαθμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι, γεγονός που κάνει τη διαχείριση των νεύρων μας ακόμα πιο σημαντική προϋπόθεση για την ηρεμία και τη γαλήνη της οικογένειάς μας. Είναι απαραίτητο να μπορούμε να ελέγχουμε τις εκρήξεις μας και τις εντάσεις μας, γιατί αυτές δημιουργούν άγχος στα παιδιά μας, τα κάνουν ανήσυχα, τα γεμίζουν στρες και οδηγούν σε συμπεριφορές όπως επιθετικότητα και υπερκινητότητα. Παράλληλα, τα γαλουχεί σε ένα περιβάλλον που προωθεί τον εκνευρισμό και την ευθιξία ως πρώτη αντίδραση στα πάντα, με αποτέλεσμα η μιμητική τάση των παιδιών να ανασύρει κάθε έκφραση νεύρων ως την αναμενόμενη απάντηση σε δύσκολες καταστάσεις.

Έχει μεγάλη αξία να προστατεύουμε τα παιδιά μας από συμπεριφορές που δεν τους κάνουν καλό, ειδικά όταν τα νεύρα μας προέρχονται από γεγονότα που δεν τα αφορούν και δεν πρέπει να τα επηρεάζουν. Είναι κρίμα να επωμίζονται το βάρος μιας κατάστασης που δεν πρέπει, με αποτέλεσμα όλο αυτό να έχει αντίκτυπο στη ψυχολογία τους, στην απόδοσή τους και στη σχέση τους μαζί μας. Ας είμαστε όσο πιο συγκεντρωμένοι και ήρεμοι γίνεται, ώστε να μάθουμε με αυτόν τον τρόπο στα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν κάθε δυσάρεστο ή δύσκολο γεγονός με ψυχραιμία και οργάνωση, καταλήγει το dearmom.gr.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας στον κασσελάκη για τα νησιά

Δαπανούνται ετησίως περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ για την σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, αναφέρει …