ΣΕΒ: Απαιτείται διάλογος για τα μεταλλεία χρυσού

metall

Ανοικτό και απροσχημάτιστο διάλογο όλων των πλευρών για το θέμα της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος συζήτησε το ζήτημα με την διοίκηση της Eldorado Gold, αναφέροντας πως σήμερα η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων, με σκοπό να μπορέσει να ανακάμψει από την πολυετή ύφεση.

Εξήγησε δε ότι  η ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η χώρα μας σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Από την πλευρά της η εταιρεία παρουσίασε στοιχεία για την επένδυσή της που φθάνει στο 1 δισ. ευρώ, από την οποία το Δημόσιο θα εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη εικοσαετία, ενώ μαζί με τους συνεργαζόμενους εργολάβους απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους και μόλις υπάρξει πλήρης ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, θα απασχολούνται συνολικά 5.000 εργαζόμενοι.

Επίσης τόνισε πως όταν ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία, το 2017, ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω των προμηθειών σε υλικά, πρώτες ύλες, αναλώσιμα, υπηρεσίες εστίασης, εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα με ποσό που το 2014 έφθασε σε 27,5 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αποτέλεσε το σημείο τριβής και οδήγησε πρόσφατα σε διακοπή της λειτουργίας της εταιρίας, ο επικεφαλής της Eldorado, Πολ Ράιτ, υποστήριξε ότι το δυναμικό του υπεδάφους της περιοχής αξιοποιείται με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων, «με απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία και την τοπική κοινωνία».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η εταιρία έχει εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία το μεγαλύτερο και πληρέστερο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, «Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης» των εργοταξίων της στη ΒΑ Χαλκιδική.

Σημειώθηκε επίσης ότι στους βασικούς μετόχους της Eldorado Gold περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως η BlackRock και η Fdelity που μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν διαπιστώσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …