Μπαρούτι η ΟΙΕΛΕ με τη Σχολή Ζηρίδη

oiele_5

Επιφυλάσσεται να επανέλθει με συγκεκριμένες καταγγελίες στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να προβούν στον προβλεπόμενο πειθαρχικό έλεγχο, στη Σχολή Ζηρίδη, η ΟΙΕΛΕ, που έχει ξεκινήσει έρευνα, για τις αναφορές που έχει δεχτεί ότι διοίκηση του σχολείου έχει μοιράσει στους εκπαιδευτικούς κείμενο αξιολόγησης και έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες (δειγματικές διδασκαλίες κ.λπ.).

Ωστόσο σε πρώτη φάση καταγγέλλει την διοίκηση της σχολής με την ακόλουθη ανακοίνωοη της που έχει και ως τίτλο:«Κριτήρια και διαδικασία ενδοσχολικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών».

"Κάθε διαδικασία αξιολόγησης εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος (χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας) είναι παράνομη και η διενέργειά της αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.

Με το κείμενο αυτό, «η διοίκηση του σχολείου, μέσω του "διορισμένου" από την ίδια και "βαπτισμένου" διευθυντή Σπουδών, συνταξιούχου εκπαιδευτικού του Δημοσίου (!) κ. Αντωνίου, ο οποίος δεν είναι καν μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων (!), ενημερώνει τους συναδέλφους για την εισαγωγή παράνομου και αυθαίρετου συστήματος δήθεν αξιολόγησής τους που θα εφαρμοστεί από τη φετινή χρονιά. Πέραν του κ. Αντωνίου, το σχολείο έχει "προσλάβε" (με ποιες διαδικασίες, άραγε;) Επίκουρη Καθηγήτρια ελληνικού Πανεπιστημίου (η ΟΙΕΛΕ θα διερευνήσει και αυτό το ζήτημα) για να "αξιολογήσει" τους συναδέλφους.

Η Ομοσπονδία, έπειτα από συνεργασία με το νομικό της επιτελείο, προειδοποιεί τους παρανομούντες για τα ακόλουθα και εφιστά την προσοχή των εκπαιδευτικών στην τήρηση της νομιμότητας:

  1. Βάσει του άρθρου 16 παρ. 8 του Συντάγματος η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων και η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας. Επομένως και η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να σχεδιάζεται, να εποπτεύεται και να εκτελείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
  2. Το πρόσφατο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών απεσύρθη από την κυβέρνηση, η οποία μελετά τη νομοθέτηση συστήματος αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου. Επομένως η Σχολή Ζηρίδη (και κάθε άλλο ιδιωτικό σχολείο που επιχειρεί να επιβάλει δικό του σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών) παρανομεί.
  3. Βάσει του ν. 682/77 ορίζονται ρητά τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Διευθυντή ιδιωτικής σχολικής μονάδας, ο οποίος οφείλει να ακολουθεί τη νομιμότητα και τις εντολές των ανωτέρων του, π.χ., του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ποιο νόμο ή ποια εντολή εφαρμόζουν οι Διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη που είναι διοικητικά αλλά καιεπιστημονικά, παιδαγωγικά υπεύθυνοι για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας;
  4. Υπεύθυνοι για την αξιολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του ν. 682/77 είναι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας (διοικητικά) και ο αρμόδιος Σχολικός Σύμβουλος (ακαδημαϊκά). Με βάση την κείμενη νομοθεσία είναι οι μόνοι αρμόδιοι να μπαίνουν στην τάξη (επιτρέπεται η πρόσβαση και σε επιμορφούμενους φοιτητές). Επομένως η «πρόσληψη» ανθρώπων, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να προβούν σε «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών είναι παραθεσμική και παράνομη.

Όπως είναι προφανές, η προώθηση τέτοιων διαδικασιών δήθεν ενδοσχολικής αξιολόγησης των συναδέλφων παραβιάζει κατάφωρα την εκπαιδευτική νομοθεσία και παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία αντιμετωπίζοντας τα ιδιωτικά σχολεία με αγοραίο τρόπο σαν επιχειρήσεις, και τους εκπαιδευτικούς σαν ιδιωτικούς υπαλλήλους που οφείλουν να συμμορφώνονται στο στόχο του κέρδους.

«Μόνη επιδίωξη τέτοιων διαδικασιών είναι ο εκφοβισμός, η στοχοποίηση και η "νομιμοποίηση" της απόλυσηςσυναδέλφων, καθώς και οπεριορισμός της ακαδημαϊκής τους ελευθερίας».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο προεκλογικό «πλάνο» επιστρέφει ο πρωθυπουργός – Οι στοχεύσεις και οι προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις ευρωεκλογές θα επισκεφτεί σήμερα τη Λέσβο …