Φόροι ΦΩΤΙΑ με το περιουσιολόγιο

forologika-rektifie-tin-teleutaia-stigmi.w_l

Ένα νέο, γενικευμένο, φόρο περιουσίας, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα υπάρχοντα, κινητά και ακίνητα, των φορολογούμενων.

Ο νέος υπερ-φόρος προορίζεται για την αντικατάσταση του σημερινού ΕΝΦΙΑ, με την ίδια αποδοτικότητα σε έσοδα, δηλαδή με στόχο να αποφέρει τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι αξίες των ακινήτων, των επιχειρήσεων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων, των λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων, των μετοχών, των ομολόγων και των λοιπών επενδύσεων που έχει κάθε Ελληνας φορολογούμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πλην των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες, θα υπόκεινται στο νέο φόρο περιουσίας, όπως επίσης και τα χρήματα που βρίσκονται… κάτω από τα στρώματα στα σπίτια.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το πλάνο προβλέπει τη φορολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιευμένων κεφαλαίων των Ελλήνων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με μοναδική εξαίρεση τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, οι επιβαρύνσεις του νέου περιουσιολογίου έρχονται από το 2016.

Για να φορολογηθούν όλα αυτά θα καταρτιστεί πρώτα το «περιουσιολόγιο», μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρηθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τον ακριβή προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιεύσεων των Ελλήνων φορολογουμένων και, εν τέλει, τον ορθό υπολογισμό του νέου φόρου.

Πριν καταρτιστεί το «περιουσιολόγιο», σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς κεφάλαια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τα οποία δεν είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια. Οσα δηλωθούν θα φορολογηθούν με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες, αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στο πρώτο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώσει από τις δικές του βάσεις δεδομένων όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για την περιουσία κάθε φορολογούμενου, δηλαδή για τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο διαδίκτυο, στον λογαριασμό που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο στο σύστημα TAXISNET. Στη συνέχεια, θα καλέσει τους φορολογούμενους να επιβεβαιώσουν αυτά τα στοιχεία που θα υπάρχουν στο σύστημα.

Μόλις γίνουν οι τυχόν τροποποιήσεις, τότε όποιο αδήλωτο περιουσιακό στοιχείο εντοπιστεί, θα δεσμεύεται και όσοι δεν το δήλωσαν θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο θα φτάνει, ή ακόμη και θα ξεπερνά, την αξία του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εκλογές Ιουνίου 2023. Νέα δημοσκόπηση της MRB

Νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN για τις εκλογές Ιουνίου 2023 …